Torskgryta med crème fraiche, dragon, purjolök och soltorkade tomater

Middagsrecept med fisk

Förr sa man att man blev smart av fisk. Jag känner mig inte nämnvärt dummare för att jag inte äter det så ofta, men vilka knep skulle mamma annars ta till för att få i oss ungar lite mer fisk? Än idag äter jag inte fisk särskilt ofta. I proteinväg blir det mest något med korv, köttfärs eller kyckling, och till helgen kanske en köttbit.

Så med det sagt blev det dags att damma av en liten fiskrätt som lätt slinker ner tillsammans med ris och en sallad till. Denna torskgryta med crème fraiche, dragon, purjolök och soltorkade tomater är enkel att göra och kräver inte särskilt många ingredienser. Många tar vanligtvis dill till fisk, men många andra örter passar precis lika bra till fisk. Som dragon, exempelvis. Jag har två sorters lök i denna gryta eftersom jag tycker det är gott; både gul lök och purjolök. Gul lök gar lite mer substans och fina undertoner medan purjolöken adderar en fin textur och en grönare smak.

Enkelt och gott

Om man nu ska räkna vitlök till lökarna, och det bör man ju, har jag även i det. Jag är trots allt uppväxt med en mamma som älskar vitlök, så för smakens skulle har jag själv vitlök i mycket av det jag lagar. Vad krävs mer då? Tja, torsk så klart, lite soltorkade tomater i olja samt en skvätt av oljan de ligger i, lite chili – om man gillar det, samt crème fraiche. Låt allt puttra ihop tills fisken är genomlagad och sedan är det klart. Servera med kokt ris och en enkel sallad. Självklart kan du också servera det hela mer kokt potatis till om du föredrar det. Svårare än så är det inte att få till en enkel vardagsrätt.

» Här hittar du fler recept på goda fiskrätter

Torskgryta med crème fraiche, dragon, purjolök och soltorkade tomater

Torskgryta med crème fraiche, dragon, purjolök och soltorkade tomater

För: 4 personer

4 styckfrysta torskryggsfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
0,5 dl hackad, färsk dragon (eller 2-3 msk torkad dragon)
1/2 röd chilifrukt
6 bitar soltorkade tomater i olja
10 cm purjolök
5 dl crème fraiche

Tillbehör:

4 dl ris
sallad, tomat, gurka

  • Tina torskryggsfiléerna.
  • Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och ha ner löken i pannan. Låt den mjukna och ha sedan i finhackad vitlök.
  • Tärna torsken och ha ner i pannan. Pressa sedan över saften från en halv citron. Strö över hackad, färsk dragon och chili samt strimlade soltorkade tomater och strimlad purjolök. Häll också gärna i en matsked av oljan som de soltorkade tomaterna ligger i – då blir det god smak.
  • Rör i crème fraichen och låt allt puttra i cirka 10 minuter tills fisken blivit genomlagad. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris samt en enkel sallad.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.