Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis

Recept på torskrygg i ugn

Tänk dig spröd och fin torskrygg som lagas i ugn. Till denna serveras knaprigt bacon, syrliga soltorkade tomater och rödlök som sätter piff på det hela. Det blir helt enkelt jättegott och en riktig smaksensation! Jag gillar enkla rätter med rena smaker – och förstås mycket smak. Genom att toppa torskryggen med bacon adderar man lite rökighet till det hela, något som till mångas förvåning är en ljuvlig kombination – även för den värsta fiskhataren. Fisken får på så vis mer karaktär och den gamla vanliga tråkiga torsken har fått en uppdaterad och annorlunda smaksättning. Det är som nya kläder!

Mat till många gäster

Tillsammans med dessa underbara potatisar blir det en maträtt som passar lika bra som vardagsmat som till helg och fest. Jag har även fått tips från mina läsare här i bloggen som säger att denna maträtt passar utmärkt för lite större middagar, det vill säga när man har gäster och behöver laga mat till många. Då är det bara att skala upp receptet och dubbla mängden. Tack vare de rekommenderade vintipsen under receptet blir det en riktig festmiddag.

Godaste potatisen

Men vad är då bruten potatis? Ja, bruten potatis är enkelt att göra. Först kokar man potatisarna hela med skalet kvar i saltat vatten. När de är klara slår man av vattnet och öser ut potatisarna på en ugnsplåt med kant. Därefter krossar man potatisarna ett trubbigt föremål.

Jag brukar använda en muddlare i trä, ni vet en sån man använder för att krossa is, örter och citrusfrukter i drinken, men man kan lika gärna använda ett annat trubbigt föremål så som en glasburk eller skaftet på en kniv. När potatisen är krossad drar man på extra salt och ett lager smör. Sedan får potatisen åka in i ugnen på högsta temperatur så att de får en god och knaprig yta. Söker man en ännu lyxigare variant kan man också strössla över ett lager riven ost på potatisen – exempelvis parmesanost.

Enkelt och lätt att variera

Vill man ha något annat än potatis funkar det lika bra med en härlig linssallad såväl som en rotsaksgratäng. Bara fantasin sätter gränser för hur man kan hitta nya kombinationer. Vill du göra dina egna soltorkade tomater hittar du recept här.

Under receptet finns ett bra vintips på rött vin som passar till torskryggen. Spana också in kommentarerna under receptet där det finns ännu fler vintips och tips på såser att kombinera och variera torskryggen med. Kommentera gärna om du har något kul att tillägga.

Madeleine LandleyTycker du receptet var gott? Glöm inte att du kan tipsa dina vänner genom att använda delningsknapparna under receptet. Ge det också gärna ett betyg eller skicka en kommentar. Detta gör du också under receptet :) Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos.

» Ännu fler recept på torskrygg hittar du här.

Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis

Bruten potatis:

800g små potatisar
2 msk smör
salt, peppar

Torskrygg:

1/2 röd lök
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
4 msk flytande smör
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
4 torskryggsfiléer
2 msk klippt, färsk persilja
salt, peppar, timjan, oregano

Tillbehör:

400g morötter
150g haricots verts
salt

1. Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.

2. Klyfta löken och skär baconskivorna i 3 remsor på längden. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter. Strimla soltorkade tomater tunt och blanda sedan med lök och bacon. Ringla smör i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar och rör ihop med smöret. Lägg i de tinade torskryggsfiléerna och klipp över persilja. Salta och peppra ett varv och smula över örter. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. Tag ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.

3. Dela morötterna på längden och sjud 5 minuter i saltat vatten tillsammans med bönorna.

Psst! Fler vintips hittar du i kommentarerna nedan.

Rekommenderat vin till torskryggen (utan vitvinssås):
Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro (nr 2109) 82:-

Tillägg: Jag tycker att det här receptet passar alldeles utmärkt utan en sås. Det är bara att skeda över ordentligt med smält smör. Tips har dock kommit in på vitvinssås, vilket vi provade senast och som blev mycket gott till. Man kan alltså göra som man vill med såsen. Serverar man denna rätt med vitvinssås till passar vinet nedan. Utan vitvinssås bör man gå på vintipset ovan. Har man annan vit fisk att tillgå än torskrygg går det precis lika bra. Vi har även ätit denna rätt med hälleflundra vilket blev bra. Samma temperatur gäller, men då endast 10 minuter i ugn.

Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis

Vitvinssås:

1 schalottenlök
1 dl vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
0,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 msk maizena
1 msk smör
1/2 citron
salt

Vitvinssås: Skala och hacka schalottenlök. Sautera löken i lite olja och slå på vinet när löken mjuknat. Låt vinet koka ner till hälften. Slå på fiskbuljongen och fortsätt reducera. Häll i grädden och låt det koka ihop. Red av såsen med maizena till önskad konsistens. Mixa allt och tillsätt smör. Smaka av med salt och citron. Värm såsen och skeda den över fisken vid servering.

Rekommenderat vin till torskryggen (med vitvinssås):
Vicar’s Choice Sauvignon Blanc (12000) 95:-

200 kronor rabattFå 200:- rabatt på din matkasse!
Visste du att utvalda recept i Landleys kök finns hos matkasse-tjänsten Gastrofy? Med ett enkelt klick kan du beställa hem råvarorna till detta recept. Ange rabattkoden landleyskök så får du 200:- rabatt på första matkassen! » Läs mer om Gastrofy här.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis är en underbar middagsrätt som lagas i ugn. Enkelt och gott.