Recept på torskrygg i ugn
Receptet på torskrygg i ugn med bacon, soltorkade tomater och krossad potatis lagas i ugn och är både populärt, festligt, enkelt och gott. Tänk dig spröd och fin torskrygg som lagas i ugn. Till denna serveras knaprigt bacon, syrliga soltorkade tomater och rödlök som sätter piff på det hela. Det blir helt enkelt jättegott och en riktig smaksensation! Jag gillar enkla rätter med rena smaker – och förstås mycket smak. Genom att toppa torskryggen med bacon adderar man lite rökighet till det hela, något som till mångas förvåning är en ljuvlig kombination – även för den värsta fiskhataren. Fisken får på så vis mer karaktär och den gamla vanliga tråkiga torsken har fått en uppdaterad och annorlunda smaksättning. Det är som nya kläder! Torskrygg i ugn med bacon, soltorkade tomater och krossad potatis brukar kunna konvertera de flesta!
Mat till många gäster
Tillsammans med dessa underbara potatisar blir det en maträtt som passar lika bra som vardagsmat som till helg och fest. Jag har även fått tips från mina läsare här i bloggen som säger att denna maträtt passar utmärkt för lite större middagar, det vill säga när man har gäster och behöver laga mat till många. Då är det bara att skala upp receptet och dubbla mängden. Tack vare de rekommenderade vintipsen under receptet blir det en riktig festmiddag.
Godaste potatisen
Men vad är då krossad potatis? Ja, tidigare kallade jag det för bruten potatis, men eftersom den egentligen är mer krossad än bruten får den nu heta krossad. Man ska dock inte krossa den helt, bara lite upptill. Krossad potatis är enkelt att göra. Först kokar man potatisarna hela med skalet kvar i saltat vatten. När de är klara slår man av vattnet och öser ut potatisarna på en ugnsplåt med kant. Därefter krossar man potatisarna ett trubbigt föremål. Men som sagt, inte hela potatisen, den ska liksom sitta ihop lite undertill – typ lite som en bakpotatis.
Jag brukar använda en muddlare i trä, ni vet en sån man använder för att krossa is, örter och citrusfrukter i drinken, men man kan lika gärna använda ett annat trubbigt föremål så som en glasburk eller skaftet på en kniv. När potatisen är krossad drar man på extra salt och ett lager smör. Sedan får potatisen åka in i ugnen på högsta temperatur så att de får en god och knaprig yta. Söker man en ännu lyxigare variant kan man också strössla över ett lager riven ost på potatisen – exempelvis parmesanost.
Enkelt och lätt att variera
Vill man ha något annat än potatis funkar det lika bra med en härlig linssallad såväl som en rotsaksgratäng. Bara fantasin sätter gränser för hur man kan hitta nya kombinationer. Vill du göra dina egna soltorkade tomater hittar du recept här.
Spana gärna in kommentarerna under receptet där det finns olika vintips och tips på såser att kombinera och variera torskryggen med. Kommentera gärna om du har något kul att tillägga.
Tycker du receptet var gott? Glöm inte att du kan tipsa dina vänner genom att använda delningsknapparna under receptet. Ge det också gärna ett betyg eller skicka en kommentar. Detta gör du också under receptet :) Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos.
» Ännu fler recept på torskrygg hittar du här.
Torskrygg i ugn med bacon, soltorkade tomater och krossad potatis
Krossad potatis:
800g små potatisar
2 msk smör
salt, peppar
Torskrygg i ugn:
1/2 röd lök
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
4 msk flytande smör
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
4 torskryggsfiléer
2 msk klippt, färsk persilja
salt, peppar, timjan, oregano
Tillbehör:
400g morötter
150g haricots verts
salt
Gör så här:
- Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.
- Klyfta löken och skär baconskivorna i 3 remsor på längden. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter. Strimla soltorkade tomater tunt och blanda sedan med lök och bacon. Ringla smör i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar och rör ihop med smöret. Lägg i de tinade torskryggsfiléerna och klipp över persilja. Salta och peppra ett varv och smula över örter. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. Tag ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.
- Dela morötterna på längden och sjud 5 minuter i saltat vatten tillsammans med bönorna.
Välj gärna en pinot noir till maten om du gillar rött vin, förslagsvis från nya världen, eller ett lättare rödvin från Spanien. Föredrar du vitt vin rekommenderas en fyllig chardonnay, halvtorr riesling, verdejo eller viognier.
Tillägg: Jag tycker att denna torskrygg i ugn med bacon, soltorkade tomater och krossad potatis passar alldeles utmärkt utan en sås. Det är bara att skeda över ordentligt med smält smör. Tips har dock kommit in på vitvinssås, vilket vi provade senast och som blev mycket gott till. Man kan alltså göra som man vill med såsen. Serverar man denna rätt med vitvinssås till passar vinet nedan. Utan vitvinssås bör man gå på vintipset ovan. Har man annan vit fisk att tillgå än torskrygg går det precis lika bra. Vi har även ätit denna rätt med hälleflundra vilket blev bra. Samma temperatur gäller, men då endast 10 minuter i ugn.
Vitvinssås:
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
0,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 msk maizena
1 msk smör
1/2 citron
salt
Vitvinssås: Skala och hacka schalottenlök. Sautera löken i lite olja och slå på vinet när löken mjuknat. Låt vinet koka ner till hälften. Slå på fiskbuljongen och fortsätt reducera. Häll i grädden och låt det koka ihop. Red av såsen med maizena till önskad konsistens. Mixa allt och tillsätt smör. Smaka av med salt och citron. Värm såsen och skeda den över fisken vid servering.
Rekommenderat vin till torskrygg med bacon, soltorkade tomater och krossad potatis samt vitvinssås:
Vicar’s Choice Sauvignon Blanc (12000) 99:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Fryst torskrygg fungerade utmärkt. Första gången jag gjorde missade jag vitvinssåsen. Idag gjorde jag den & det blev ännu godare😋
Hej Maria.
Vad kul att det passade dina smaklökar :)
Mvh
Madeleine
Underbart gott! Adderade nyplockad trattkantarell i bacon, löksteket!
Super smarrigt! Kan vara det godaste jag ätit i fiskväg. Tack för ett lyckat och gott recept :)
Min sambo gjorde detta recept idag och usch så gott det va. Verkligen restaurangklass måste jag säga
Tack!
Som många redan har sagt så är detta en väldigt god o smakrik fiskrätt som borde funka även för dom som inte är så förtjusta i fisk. Dock ställer jag mig tveksam till det rekommenderade italienska rödvinet, Casa Vinironia. Enl Systembolaget är vinet framtaget speciellt för den svenska marknaden vilket redan det borde få varningsklockorna att ringa. Det har hela 9 g socker/ liter, 14,5 % alkohol o är ett typexempel på översötade frukt- o alkohol bomber som översvämmar den italienska hyllan på SB, knappast ett bra val till fisk. Det finns många röda viner som funkar bra till fisk t ex Beaujolais, röda från Loiredalen o Pinot noirviner från Bourgogne, Alsace o Tyskland. Ett smakrikt vitt vin är nog ändå det bästa valet. Men som sagt – en mycket god fiskrätt!
Hej Mats.
Systembolaget är ju kända för att ha ett bra utbud. Samtidigt är det de uppsötade bag in boxarna som säljer bäst. Det säger en hel del om svenskarnas smak och kunskapsnivå… Det här är ett väldigt gammalt recept i bloggen, och precis som min smak och kunskapsnivå utvecklats när det kommer till vin har tyvärr även vissa viner börjat massproduceras och sötas upp för att säljas. De är inte riktigt vad de varit. Idag är detta inte heller ett vin jag skulle välja. Jag får tacka för din kommentar för det får mig att inse att vintipset behöver ses över. Jag är helt klart också inne på sitt spår när det kommer till druvorna från länderna du föreslår, dock tror att ett lite kraftigare vin inte heller är helt fel med tanke på det rökiga och feta baconet. Med andra ord kan både chardonnay, pinot noir och riesling funka när de kommer från nya världen. Helt klart något jag ska se över. Tackar :)
Mvh
Madeleine
Det här är galet gott, men jag undrar – har receptet redigerats nyligen? Sist jag var här vill jag minnas att det hette ”bruten potatis” och blev förvånad nu när jag läser ”krossad potatis” inför att kolla vilka ingredienser som ska handlas till middagen.
Hej Fredrik.
Mycket observant.
I och med att detta sätt att tillaga potatisen på har blivit populär har fler och fler börjar kalla det för krossad potatis. Det är ju egentligen det den är så jag valde att döpa om det – då kan också fler hitta receptet. I övrigt är det precis som förr – det är ju dumt att ändra på ett vinnande koncept :)
Mvh
Madeleine
Så gott.
Vi är lyriska en underbar rätt.
Äntligen hittat ett enkelt recept på torskrygg som är jätte,jätte,jätte,jätte Gotttttt.
En klar favorit och underbar bjudrätt.
Hej!
Tänker göra den här rätten på nyårsafton och är glad för vintipsen som finns. Men, en i sällskapet dricker inte vin utan vill ha öl i stället! Något förslag på vilken öl jag ska köpa??
Hej Monica.
Det beror naturligtvis lite på vad din gäst gillar för typ av öl. Öl är ju bra på det viset att det är en bra matdryck som passar till mycket. Jag skulle nog välja en lite snällare öl som en belgisk ljus ale eller liknande. Exempelvis Leffe Blonde. Tipset är naturligtvis också att beskriva ingredienserna i receptet för personalen på Systembolaget och fråga vad de kan rekommendera. De brukar ha bra koll på vad man ska välja.
Mvh
Madeleine
Jeg elsker denne oppskriften og har laget den mange ganger. Tusen takk fra en nordkvinne i Paris. :)
Hej! Har ätit en fantastisk middag ikväll efter detta recept 😊Smakerna passade perfekt ihop. Tack!
Hej !
Gjorde torsken sous vide och rörde ihop tomater och lökblandningen i kastrull och lade på innan servering. Men jag måste erkänna att jag tycker soltorkade tomaternas syra och baconens rökighet och sältma tog över för mycket. Men smaken var god och det är ju en smaksak!
Tack i alla fall för ett spännande recept!
Hej Måns.
Vad kul att du provade receptet på ett annorlunda vis.
Jag kan tänka mig att torsken blir fin i sous vide.
Kör man däremot bacon och soltorkade tomater i ugnen istället för kastrull får de en annan smak och konsistens eftersom de ”rostas” i ugnen (tomaterna blir sötare).
När fisken lagas med bacon och tomater adderar de också fett och smak till torsken vilket gör den ljuvlig.
Jag kan rekommendera att du provar ursprungsvarianten vid tillfälle ;)
Mvh
Madeleine
Sjukt Gott!!! Tack :)
Undrar om man kan ha gös istället för torsk. Troligtvis
Hej Jörgen.
Absolut. Gös är relativt lik torsken och funkar bra som ersättningsfisk. Vilken lyx :)
Mvh
Madeleine
Underbart gott *****
hej hittade ett recept som såg trevligt ut,
skrev ut det och som tur var lyckades jag plocka bort bilderna.
ändå skriver den ut 4 sidor, vem har glädje av en hel sida
med långa mellanrum mellan raderna med ingredienserna.
vill gärna ha en sida med en liten bild och
resten recept och tillgångasätt
Hej Olle.
I printdialogen kan väljer du själv vilka sidor du vill skriva ut.
Jag kan också rekommendera att du använder skrivut-knappen under recepten där du själv kan välja vad som ska finns med vid utskriften.
Mvh
Madeleine
Helt magiskt. Tillagade med vitvinssåsen till. Det var underbart gott utan såsen men för mig som är såsälskare blev det klockrent med vitvinssåsen till. Tack så jättemycket för ett toppenrecept. Hälsningar köttälskaren
Absolut den godaste torskrätt jag någonsin gjort.
Jättegott. Provade med potatis i ugnen som det stod. Det blev fantastiskt gott, ska prova det till andra rätter med.
Mvh Monika
Fantastiskt gott!! Har genast blivit en favorit.
Mvh Carina
Tänkte bjuda på denna rätt, som rosats så mycket, i samband med en tjejträff. Undrar bara om potatisen ska skalas innan den krossas?
Hej Inga-Lill.
Jag gör bruten potatis med oskalad potatis.
Man gör förstås som man själv vill – det finns inget rätt eller fel ;)
Mvh
Madeleine
Bjöd mina kräsna gormetkompisar, nu ska hela bekantskapskretsen äta torskrygg med bruten potatis
Detta var SÅÅÅ gott. O ja vad jag kommer laga det många gånger igen!
Bjöd maken på detta i afton & fick MVG, (och han är ganska kräsen). Gick efter receptet & tycker bland annat att den brutna potatisen var en spännande variant. Och vinförslaget – så himla gott!?
Hej
Tänker tillaga denna fisken på nyårsafton och undrar vad du rekommenderar för sås till?
Vh Marie
Vilket höjdarrecept! Körde ganska strikt enligt receptet och gud så gott det blev.
Ett glas verdicchio till detta är inte fel heller!
Första gången vi hämtat recept från denna fina sida – det blir fler!
Tack!
Jan o Marie
Bästa fiskreceptet! Den här har blivit en stor favorit här hemma! Vad kan gå fel när bacon är inblandat liksom? Om-nom-nom!
Tack!
Så supergott. Tom mina barn i olika åldrar mellan 21 och 5 år röstade för att ha detta igen. 5 stjärnor av 5 möjliga
Hej!
Ska ha tjejfest och tänkte servera denna torskrygg som är helt underbar.
Försöker hålla lite Lchf och därmed hoppa över potatisen och testa linssalladen som du rekommenderar.
Har du något mer roligt salladsalternativ att servera till detta?
Är osäker på om alla uppskattar linser.
Otroligt gott. Vi är 4 killar som brukar träffas och laga mat tillsammans då och då. Senast var damerna med, och det blev succé. Kommer att återkomma på matbordet.
Birger
Tänkte göra detta i veckan. Vad passar det bäst med för sås?
Fantastiskt gott, Det här kommer att tillagas om och om igen.
Vilken fullträff! När jag såg snittbetyget och alla kommentarer kände jag att det här kan knappast bli fel. Kändes märkligt med den kryddblandning på torsken men så otroligt gott! Kommer göras många gånger!
Det här var verkligen kalasmat. Ja gud så gott det var. Var först skeptisk med bacon till fisk. Hela familjen åt under tystnad och bara njöt. Detta rekommenderas verkligen. Bjud på detta nästa gång ni har fest och gör ni garanterat succe. Själv tänker jag bjuda på detta i påsk när vi ska ha kalas. vi blir ca 20 pers. En liten fråga.. Kan man 5 dubbla med alla ingredienser i en stor form eller tror du det är någon ingred. man behöver ta mer eller mindre av. Tack för en ny favorit. Kramar Tina
Hej Tina.
Vad roligt att höra.
I det stora hela kan du femdubbla receptet och gå lite på känsla. Måtten måste heller inte vara exakta.
Eventuellt kanske det inte går åt lika mycket potatis, men hellre för mycket än för lite.
Mvh
Madeleine
Fantastiskt god rätt!!! Ska tillaga den för tredje gången ikväll men har färska torskfiléer hemma. Visst borde det fungera lika bra??
//Anita
Hej Anita.
Det blir nog bra det med, men jag skulle nog hålla ett extra öga på tiden så de inte blir torra i ugnen.
Berätta gärna hur det gick ;)
Mvh
Madeleine
Det blev lika gott och fisken saftig, lade filéerna i två lager. Rätten gjorde succé hos middagsgästerna som tyckte att det var en fantastisk smakupplevelse!:)
Brukar inte svära men….
Fan va gott :-)
Lagt ut en länk på Fejan, så andra får chansen att pröva :-)
Mmmm…. tillagade denna ikväll!!!! Oj oj oj…. tack för ett suveränt recept
Tusen tack för ett fantastiskt recept! Vilken smaksensation! Grymt!
Har gjort den här rätten i kväll för två personer och båda två blev helt imponerade. Tänker dock skriva på mitt recept att vara lite försiktig med saltet eftersom baconet är salt. Maken åt med potatis och jag gjorde broccoli och ostgratäng till. En verklig 10-poängare. Har redan skickat vidare receptet till min syster.
Hej Ninni.
Vad kul att det gick hem.
När det kommer till mängden salt och peppar i alla recept här i bloggen är de alltid angivna utan mängd eftersom alla har olika smak och får salta och peppra efter behag.
Mvh
Madeleine
Jag ska bjuda några herrar på torsdag, ditt recept på torskrygg, men jag blev förvånad över valet av ett rött vin till fisken? Men man kanske ska prova, eller vad säger du?
Hej Leif.
Visst kan man servera rött vin till fisk och vice versa.
I Sverige lever tyvärr det gamla förlegade sättet fortfarande kvar när det kommer till att välja vin till mat – både på grund av okunskap, på grund av Systembolagets klassningssystem och på grund av att vi i Sverige inte har några traditioner kring vinmakeri.
Det som avgör vilket vin man ska servera till maten är snarare tillbehör, kryddor och fyllighet än själva köttråvaran eller proteinet.
Har du någon gång frågat om vinråd på Systembolaget kan du kanske också minnas att personalen oftast frågar vad man ska servera till ;)
Jag föreslår en titt på detta inlägg för att läsa lite mer om det hela.
Jag hoppas att du vågade prova och att det smakade ;)
Mvh
Madeleine
Mycket gott recept!
Jag brukar inte följa recept utan komponerar helst själv, men det här blev ett lysande undantag. Några ändringar gjorde jag: Enligt italiensk sed, blandar jag inte gul/röd lök med vitlök. Därför ersatte jag rödlöken med tunt skivad fänkål. Vidare uteslöt jag persilja och soltorkade tomater eftersom jag inte hade det hemma.
Resultatet blev dock toppen även med dessa förändringar. Jag tror att utbytet av rödlök mot fänkål är en förbättring av receptet.
Hälsningar
adahl
Hej Anders.
Vad kul att du gillade receptet och tack för de fina tipsen.
Mvh
Madeleine
Ska det vara soltorkade i olja eller ska de vara ”torra”? Jag antar också att mjölig potatis är bäst om man följer ditt recept med bruten potatis
Hej Agnetha.
Det spelar ingen roll om man använder solrotkade tomater i olja eller den torra varianten. De i olja håller sig förstås lite mjukare, så det är kanske att föredra.
Vad gäller potatis spelar det ingen roll här heller. Ta den sort du gillar bäst. Själv föredrar jag när potatisen är lite fastare i konsistensen och brukar välja det. Lycka till och hoppas det smakar.
Mvh
Madeleine
Ska det vara tinade torskrygg?
Hej Mats.
Du kan använda både fryst och tinad. Är den inte tinad tar behöver den förstås längre tid i ugnen.
Receptet är för tinad torskrygg.
Mvh
Madeleine
Hallå ska testa denna rätt ikväll, alla verkar ju galet nöjda så jag hoppas att jag lyckas också?! En lite fråga ska timjan + oregano vara på torsken med salt och peppar? Tack på för hand! Sofia
Hej Sofia.
Jajjemen, örterna ska vara på fisken.
Hoppas det smakar.
Mvh
Madeleine
Vilken god rätt!! Tack för toppenrecept. Vi hade inga soltorkade hemma så det blev ugnsrostade körsbärstomater med timjan och vitlök istället. Blev jättebra!
Suuuper gott! Denna rätt kommer absolut att tillagas fler gånger :)
En riktig favorit hos oss. Vi har ätit med bl.a pressad potatis till. Senast blev det en bakad potatis och det var också kanon. Ikväll ska vi ha 20-årsmiddag för sonens flickvän med många olika allergier bland gästerna men inget av det som ingår här som tur är. Vi hoppas och tror på succé.
Det blev potatisstomp med timjan och gräddslungade kantareller till. Väldigt gott! Albia Rosé 2013 kan rekommenderas.
Jättegott! Gott med blandningen av bacon, lök och soltorkade tomater. t o m barnen slafsade i sig och det är ett gott betyg :-).
Åt häromdagen en rätt baserad på torskrygg på en gourmetrestaurang i Skåne. Den var jättegod. Blev inspirerad att prova själv.
Din variant var mycket godare! Drack ett rött vin – Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro – till detta. Kommer prova fler av dina recept framöver!
Hej Leif.
Vad härligt att höra – och förstås att det toppade restaurangens mat :)
Det är trevligt att kunna ha sin egen lilla gourmet-restaurang där hemma emellanåt. Och det behöver ju inte heller vara krångligt.
Tackar hjärtligast för vintipset! Jag lägger till det här som en rekommendation här så kan fler få njuta av denna fina kombination.
Välkommen tillbaka när som helst.
Mvh
Madeleine
Supergott och enkelt att göra. Fick 9.9 poäng av min käresta
Hej Krister.
Det var roligt att höra.
Då ligger du bra till hos frugan nu då ;)
//Manni
Åh så gott vi tog baconlindad sparris med riven parmesan på som tillbehör. Ett passande vin var en pikot noir som rekommenderas på Systemet, vpr kostde 79 kr.
Tack för ett smarrigt recept!
Ikväll blir detta – för din skull hoppas jag att det är gott ;)
Hoppas ni gillar det.
Det kanske till och med blir en liten vinrekommendation av herr Reuterdahl? För ni dricker väl inte mjölk? :)
Sååå ljuvligt gott! Detta ska göras igen och igen. Maken, som annars är kräsen vad gäller fisk, var helt lyrisk! Och det var jag med. Tack!
Oj vad roligt att höra. Det är rätt kul vad man kan lura i folk med hjälp av lite bacon. Kul att det smakade :)
Helt fantastiskt gott! Vi hade inget bacon men körde en skiva kassler i stället och klyftpotatis som gick in i ugnen en kvart innan. Och varför inte en flaska rött vin till, en riktig festmåltid som tål att bjudas på:)
Bra tänkt. Det går ju att tweaka recepten på alla möjliga sätt. Härligt att höra att det smakade :)
Kanongott! Gjorde en krämig potatisgratäng och en god sallad till. Mums:)
Vad roligt att höra. Det receptet ligger alltid i topp här i bloggen och för egen del är det en återkommande favorit. Bra där att lägga till potatisgratäng – det är ju så gott :)
En fråga: Var ska sambal-vitlök-salt-peppar blandningen, över eller under fisken? Ska man dessutom salta och peppra en gång till? Tänkte laga detta ikväll för det lät så gott.
Hej Sonja.
Låt det ligga under och ös sedan firren med det efter halva tiden.
Jag anger inga mått på kryddor eftersom alla har så olika preferenser. Själv gillar jag salt och peppar och har både lite under och över – men det får man helt välja själv efter behag, som det så fint kallas :) Är du osäker är det bara att krydda lite först och sedan ställa fram salt och peppar vid servering om det saknas – det är ju lättare att lägga till än ta bort.
Hoppas det smakar och lycka till!
Tack så mycket!
Fantastiskt gott! Detta gör vi med en vitvinssås till såååå gott
ojojoj, gjorde detta idag. det var såååå gott. hade i o för sig bara tillgång till fryst torskrygg, tyvärr. men ååh, vilka smaker! helt underbart. absolut favoriten bland de fiskrätter jag testat. mmmmm, hälsar gubben oxå.
tack för receptet.
mvh Mona.