Torskrygg med baconkrisp, sötpotatispuré och marinerade kikärtor

Festmat med torskrygg

Kikärtor är en underskattad ingrediens som används alldeles för lite. Vanligaste användningen må kanske vara i hummus och falafel, men kikärtor är precis lika bra att rosta som snacks tillsammans med kryddor eller att marinera. I det här receptet på torskrygg med baconkrisp, sötpotatispuré och marinerade kikärtor har kikärtorna marinerats med en extra virgin olivolja, citron, kryddor och smörgåskrasse.

Kombinera konsistenser

När man kombinerar strukturer så som knaprighet, krämighet och tuggighet i en maträtt, ger man munnen en varierad upplevelse. Varför gör man på detta vis? Ja om allt bara var krämigt skulle man trots allt tröttna ganska snart. Alltså är det kul att tänka till lite när man sätter ihop konsistenserna. Kikärtorna i det här receptet samsas med en spröd och fin torskrygg som fått ett krispigt lager av bacon ch pankoströbröd. Till det serverar man en färgglad och len sötpotatispuré. Det hela blir en fin festrätt med annorlunda touch.

Mat som passar till pinot noir

Att välja vin till maten är kanske inte alltid helt lätt. Till just det här receptet passar en härlig pinot noir från Nya Zeeland. Den tunnskaliga druvan pinot noir är det mest odlade i franska Bourgogne. Här blir den till stramare viner med relativt hög syra. När pinot noir odlas i nya världen, exempelvis Sydafrika, USA eller Nya Zeeland, blir den däremot lite kraftigare och fruktigare i sin framtoning. Något som gör den mer lättmatchad till mat med sälta och finstämda, kryddiga toner. Läs gärna mer om hur man kombinerar mat och vin.

Middagstips med vinförslag

För att hjälpa dig på traven hittar du här en härlig helgrätt som passar utmärkt att servera när man har gäster över och vill bjuda på något gott med fisk. Under receptet får du också tips på en pinot noir från Nya Zeeland att välja till maten. Alla recept med vintips finns här.

Torskrygg med baconkrisp, sötpotatispuré och marinerade kikärtor

För: 4 personer

Torskrygg med baconkrisp, sötpotatispuré och marinerade kikärtor

Marinerade kikärtor:

1 tetra kikärtor (4o0g)
1-2 msk olivolja
1 ask smörgåskrasse
1 msk citronsaft
salt, peppar

Sötpotatispuré:

600g sötpotatis
vatten
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Baconcrisp:

1 paket bacon
1 dl pankoströbröd

Torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
salt, peppar, vitlökspulver

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en skål tillsammans med olja, klippt smörgåskrasse, citronsaft och kryddor. Låt kikärtorna marinera i minst en timme.

2. Skala och hacka sötpotatisen till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka sötpotatisen till den mjuknat – cirka 10 minuter. Slå av vattnet. Ha ner creme fraiche med sötpotatisen och kör sedan till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Ha i lite vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll på plattan.

3. Strimla bacon och ha ner i en stekpanna tillsammans med pankoströbröd. Stek till det blivit knaprigt och pankoströbrödet sugit i sig av baconfettet.

4. Stek torskryggen i smör med kryddor. Servera fisken med baconcrispen ovanpå. Servera med ett glas nyzeeländsk pinot noir.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.