Torskrygg med dillgremolata och ugnsrostade grönsaker

Enkel och festlig mat

Färgglad mat gör en glad, tycker inte du det? Lagom till sensommaren och hösten, när lök, paprikor och aubergine börjar bli redo att skördas, passar det bra med en riktig färgbomb på tallriken. En av mina favoriter i fiskväg är torsk, framför allt torskrygg som passar fint både på grill, ugn och i stekpanna. Av den enkla orsaken svängde jag ihop en god helgrätt, med just torskrygg, och bjöd familjen på.

Knep när man ska grilla fisk

När man ska grilla torskrygg är det bra att ta hjälp av ett så kallat grillnät. Ett grillnät är ett typ av plastat nät man lägger på grillegallret och som tål temperaturer upp till 260 grader (jag köpte mitt på ICA). Tack vare grillnätet kan man enkelt grilla saker som lätt fastnar och har en tendens att trilla ner mellan det vanliga gallret, exempelvis sparris. Tänk dock på att nätet inte ska utsättas för öppen låga.

Såsen till den här rätten är också enkel och är bara en blandning av creme fraiche om majonnäs. Jag tycker inte att det behöver vara svårare än så at svänga ihop en god middag.

» Fler recept med torskrygg finns här

Torskrygg med dillgremolata och ugnsrostade grönsaker

För: 4 personer

Torskrygg med dillgremolata och ugnsrostade grönsaker

Dillgremolata:

1 dl mandel
0,5 dl hackad, färsk dill
0,5 dl hackad, färsk persilja
3 vitlöksklyftor
1 citron
salt, peppar

Ugnsrostade medelhavsgrönsaker:

1 röd paprika
1 orange paprika
1/2 aubergine
3 röda lökar
1 vitlökskapsel
salt, peppar

Sås:

0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche

Grillad torskrygg:

4 bitar styckfryst torskrygg
salt, peppar, vitlökspulver

1. Hacka mandeln och örter för sig. Ha ner i en skål. Finhacka vitlöken och blanda ner. Riv i citronskal och blanda med salt och svartpeppar.

2. Kärna ur paprikorna. Skär till större bitar. Skiva och skär auberginen till kvartar. Skala, skär bort ändarna och skär de röda lökarna till kvartar. Skär en stor vitlökskapsel rakt igenom så vitlökarna blir halverade. Fördela ut allt i en oljad ugnsfast form. Salta och peppra. Ställ in i 225°C i cirka 20-25 minuter.

3. Rör ihop majonnäs med creme fraiche och ställ svalt.

4. Stek eller grilla torskryggen på ett grillnät. Krydda fisken på båda sidor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.