Torskrygg med mango och kräftsallad och bruten potatis

Recept på torskrygg i ugn

För ett par veckor sedan blev jag inbjuden till en förhandsprovning av vinet Trio Chardonnay som skulle komma att lanseras på Systembolaget. Spot and Tell höll i evenemanget och till vinet bjöds det på mat som passade till vinet.

Lättlagat och gott till nyår och fest

Jag och sambon traskade iväg till provningen hos vindistributören Concha y Toro där det först hölls en introduktion om vinet följt av tre goda smårätter och lite mingel. Det blev en trevlig kväll och vinet visade sig både vara gott och matvänligt – det vill säga enkelt att matcha till mat. Vinet bjuder på lite högre syra och blommiga, friska toner med smak av tropisk frukt. Blenden består av 70% Chardonnay, 15% Pinot Gris och 15% Pinot Blanc.

Vintips till maten

Väl hemma fick det blir en riktigt god torskrygg i ugn med mango- och kräftsallad och en frasig, smörig potatis som även den görs i ugn. Till det fiska och fruktiga i vinet blev det en bra kombination. Fisk och kräftstjärtar kompletterar friskheten medan mangon blir utmärkt till sötman. Mina testkaniner tyckte det blev en riktig hit och gav två tummar upp. Prova gärna! Du hittar länk till vinet under receptet. Hoppas det smakar!

» Fler goda recept till nyårsfesten hittar du här.

Torskrygg med frasig potatis, kräftstjärtar och mango

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Torskrygg med mango och kräftsallad och bruten potatis

Frasig potatis i ugn:

700g små potatisar
2 msk smör
salt, peppar

Torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
1 msk citronsaft
salt, peppar, oregano, chilipulver

Mango- och kräftstjärtssallad:

1 mango
1 gurka
170g kräftstjärtar i lake (1 burk)
3 salladslökar
70g babyspenat

Skirat senapssmör:

25g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk skånsk senap
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persillade

1. Koka potatisarna med skalet på. Slå av vattnet och häll smör i en ugnsfast form. Lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta. Värm ugnen till 250°C med grilleffekt och ställ in potatisarna precis innan servering i cirka 5-8 minuter. De ska bli lite småknapriga på ytan.

2. Lägg upp torskryggfiléerna i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Krydda, pressa över citron och ställ in formen i 200° i cirka 10-15 minuter.

3. Skala och tärna mango och gurka. Skiva salladslöken och slå av vattnet från kräftstjärtarna. Blanda allt i en bunke tillsammans med babyspenaten.

4. Smält smöret tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Rör ner senap, vinäger och kryddor. Ringla den skirade smöret över torsk och sallad. Servera med bruten potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.