Torskrygg med hemmagjord pesto och potatisstavar

Ännu ett enkelt recept på torskrygg

Torskrygg ligger helt klart högst i topp på listan med mina favoriträtter. Det fina är att det är lätt att laga och svårt att misslyckas med. Man kan toppa och smaksätta med en mängd olika saker och med lätthet få en smaskig helgmiddag. Torskrygg är kanon att bjuda på – det är liksom en lite lyxig känsla runt det hela.

Hemmagjord pesto

En del vill ha sin fisk med lite halvrå kärna, själv vill jag har den vällagad. Är du osäker är det bara att ta till en matlagningstermometer och mäta innertemperaturen. Alla temperaturer hittar du här.

Den här rätter har en härlig doft av Italien tack vare peston. Har man ont om tid kan man använda sig av färdig köpepesto, vill man dock imponera på gästerna och veta exakt vad som hamnar i samt styra innehållet helt gör man den själv. För helt glutenfri, gör då egen sweet chilisås eller leta reda på en utan mjöl. Sedan är det bara att mumsa!

Torskrygg med hemmagjord pesto och potatisstavar

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Hemmagjord pesto:

50g pinjenötter
1 kruka färsk basilika
1 msk olivolja
0,5 tsk äppelciderinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Torskrygg:

4 styckfrysta torskryggfiléer
1/2 röd lök
1 msk flytande smör
1/4 lime

Potatisstavar:

2 bakpotatisar
salt, peppar, timjan, oregano

Grönsaker:

400g morötter
250g broccoli
salt

1. Kör pinjenötter och basilika i en mixer tillsammans med olivolja, vitlök och kryddor. Häll smör i botten på ugnsfast form, lägg ut fisken och pressa över lime. Klicka ut peston ovanpå fisken och toppa med tunna klyftor av rödlök. Krydda ett varv och ställ in i 225°C i ca 15-20 minuter (fiskens tjocklek kan variera, använd en stektermometer om du är osäker för att kontrollera innertemperaturen).

3. Skölj och dela bakpotatisarna och skär till tjocka stavar. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåt och fördela ut potatisstavarna. Krydda och ställ in i 225° i ca 20-35 minuter eller till de mjuknat. Vänd sida på potatisarna efter halva tiden.

4. Dela morötter till stavar och broccolin till mindre träd. Koka i saltat vatten ca 5 minuter. Servera allt med sweet chilisås.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.