Torskrygg med italienska smaker och rostade potatishalvor

Fisk till middag tre gånger i veckan

Det har väl knappast undgått någon att den gröna trenden pekar spikrätt uppåt och fler väljer bort rött kött ur sin kost. Eller, åtminstone att man äter det mer sällan. Det kan hända att man någon gång till helgen unnar sig en fin, grillad köttbit med potatisgratäng och bea. Och visst är det precis så dagens kockar mässar – att man ska välja grönsakerna först – sedan köttet. Inte tvärt om, som vi en gång lärt oss. Det pågår ett skifte i valet av protein och idag väljer många en livsstil där hälsa och hållbarhet är två viktiga parametrar.

Samtidigt sägs det att vi ska äta fisk 2-3 gånger i veckan. Det här har livsmedelsverket påpekat länge. Fisk är bra av många orsaker då den inte bara är god att äta och enkel att laga. Den innehåller nyttiga fetter och är lättsmält mat eftersom fiskköttet innehåller mindre bindvävnad än kött från andra djur. Ju mer fisk som äts, desto viktigare är det också att fisken kommer från hållbara, kontrollerade fiskbestånd.

Välj rätt fisk

Fiskebåten Donalda i GrebbestadMen visst kan det ändå var lite förvirrande med alla dessa märkningar. Vilken ska man välja? Vilken märkning kan man lita på? För egen del köper jag fisk som är MSC-märkt. Detta är en av de större miljömärkningarna som innebär att man fiskat enligt hållbara metoder och att krav ställts på fiskaren. Märket visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.

Ett land med lång tradition av hållbart fiske är vårt grannland Norge. Tack vare den långa kustsidan som vätter mot Norska havet och Nordsjön, är fiskeindustrin både stor och betydande. Precis som andra råvaror som hamnar på tallriken i de svenska hemmen är hållbarhet och miljövänligt tänk lika viktigt här. Med andra ord hittar man högkvalitativ norsk fisk med det blåa MSC-märket även i våra fiskdiskar här i Sverige.

Fisk till vardag och helg

Fördelen med fisk är som sagt att det är enkelt att laga och går fort. Det gör det till en perfekt ingrediens oavsett om man ska laga vardagsmiddag eller en festlig helgrätt. Min favorit är torskryggen med dess spröda och lite torra struktur. Den är lite som en havets oxfilé. Jag minns det fortfarande när jag första gången publicerade ett recept med torskrygg här i Landleys kök. Att det skulle bli en så otrolig succé hade jag aldrig anat. Ända sedan dess har receptet rankat topp ett hos Google och har över 40.000 sidvisningar varje månad. Du hittar det här; Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis.

Annorlunda fiskrecept

Men den succén i backspegeln är det dags för en ny goding att spara ner i receptsamlingen, nämligen denna italienska torskrygg med rostade potatishalvor och valnötsost. De italienska inslagen kommer från de typiskt italienska råvarorna basilika, soltorkade tomater och oliver. För att addera ytterligare strukturer serverar jag det hela med snabbt friterad grönkål (grönkål ska friteras kort och inte alls för varmt) och ett underbart valnötssmör som är smått beroendeframkallande. Prova det här receptet som en lite festligare vardagsmiddag, eller bjud på den när du har gäster.

» Fler goda fiskrecept hittar du här

Torskrygg med italienska smaker och rostade potatishalvor

För: 4 personer

Torskrygg med italienska smaker och rostade potatishalvor

Rostade potatishalvor:

800g små, runda potatisar eller färskpotatis
rapsolja
salt, peppar

Friterad grönkål:

50g grönkål
rapsolja

Stekt torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
salt, peppar, persillade

Tillbehör:

8 bitar soltorkade tomater
1 dl svarta, urkärnade oliver
1/2 kruka basilika
75g valnötsost

1. Gnugga potatisen ren och skär dem till halvor. Ha ner potatisen i en ugnsfast form och ringla över olja och krydda. Rosta i 225°C i cirka 35-40 minuter. Skaka gärna runt potatisen efter halva tiden.

2. Skär grönkål till mindre bitar. Se till att den är helt torr. Hetta upp olja i en kastrull till 150°C. Ha ner grönkålen i oljan och fritera till den är knaprig men fortfarande grön – knappt en minut. Låt rinna av på ett hushållspapper eller en tidning.

3. Tina torskryggsfiléerna och stek dem på låg värme i smör. Krydda efter smak under stekningen på båda sidor.

4. Lägg upp fisken och potatisen. Strössla över strimlade soltorkade tomater, oliver och basilika. Klicka på valnötsost på torskryggen och servera.

Receptet är framtaget i samarbete med Norges sjömatråd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.