Torskrygg med jalapeñomajjo, färskpotatis, kapris, sockerärtor och rödbetor

Typisk sommarmat med fisk

Varje sommar svänger vi ihop en riktig sommarrätt. Du vet en sån man avnjuter i solen på någon skärgårdskrog tillsammans med ett glas rosé. Vi har många trevliga minnen av att vara ute och fara i skärgården, och framför allt då vi puttrat ut med mina föräldrars båt till någon fin ö för att äta middag eller lunch. Men man behöver ju inte åka till en skärgårdskrog för att kunna äta sån där härlig mat – man kan ju laga den själv därhemma och avnjut på sin egen terass.

Madeleine LandleyDenna torskrygg med jalapeñomajjo, färskpotatis, kapris, sockerärtor och rödbetor är en riktigt somrig skärgårdsrätt. Vi äter sällan fisk nu för tiden men en maträtt i den här stilen är nästan lite obligatoriskt på sommaren. De klassiska inslagen är fisk, nykokt potatis, dill och massor av smör. Sedan kan de övriga ingredienserna varieras. Denna fiskrätt serveras vi även med rödbetor, kapris och sockerärtor. Det blir en så härlig kombination till jalapeñomajjon som sätter piff på det hela.

Jalapeñomajonnäs är enkelt att göra

Jalapeñomajjon görs superenkelt med köpemajjo och inlagda jalapeños. Man kan naturligtvis slå sin egen majonnäs om man känner för det. Tänk på att jalapeñomajjon ökar i styrka ju längre den står. Det här kan vara bra att tänka på om man inte är överförtjust i het mat. Således är det bäst att göra den samma dag, eller ta lite mindre jalapeños om man gör den dagen innan.

Rätten blir allra godast med färsk dill, men har du inte det går det så klart bra att byta mot eller torkad. Servera förslagsvis denna härliga middagsrätt med ett glas rosé eller vitt vin till.

» Här hittar du fler goda rätter med torskrygg

Torskrygg med jalapeñomajjo, färskpotatis, kapris, sockerärtor och rödbetor

Torskrygg med jalapeñomajjo, färskpotatis, kapris, sockerärtor och rödbetor

För: 4 personer

Jalapeñomajjo:

0,5 dl hackade, inlagda jalapeños
1 dl majonnäs

Smörstekt torskrygg:

700g små nypotatisar
700g rödbetor
50g smör
4 styckfrysta torskryggsfiléer
salt, peppar
1,5 dl kapris
70g sockerärtor
1 knippe färsk dill

  • Hacka jalapeñon och blanda med majonnäs. Ställ majjon svalt.
  • Gnugga potatisarna rena under vatten och koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 10–20 minuter beroende på potatisens storlek. Känn med en tandpetare att de är klara. Slå av vattnet.
  • Skala rödbetorna och skär dem till stora klyftor. Koka dem i saltat vatten i 15–20 minuter. Slå av vattnet.
  • Smält hälften av smöret i en stekpanna. Ha ner de tinade torskryggsfiléerna i stekpannan och stek dem gyllene på båda sidor. Salta och peppra. När fisken nästan börjar bli klar, ha ner resten av smöret, kaprisen och halverade sockerärtor i stekpannan. Stek dessa med fisken i cirka 2 minuter.
  • Lägg upp potatis och rödbetor på tallrikarna. Ringla ur smöret och fördela ut sockerärtor och kapris ovanpå. Lägg på fisken, klicka på jalapeñomajjon och strössla över färsk dill.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.