Bjud på lyxig torskrygg till nyår
Den här helgen är vi på landet. Det gör inget att det är mulet, grått och kallt, för inne kan man mysa med en tänd brasa och ett glas vin. Blir man allt för ruggig kan man hoppa in i bastun. Det kallar jag livskvalitet.
Det kan låta helt underbart att få njuta av alla dessa saker, och det är det också. Å andra sidan finns det precis lika många vardagssaker att uppskatta; att umgås med dem man älskar, att ha att hem, att ha vänner. Vissa av er kanske till och med har ett jobb ni brinner för och bara älskar varje sekund av. Det är sånt man ska uppskatta, för plötsligt kanske man inte har längre.
Torskrygg och oxkött
Själv har ju som bekant nyligen blivit arbetslös – passande nog till långhelgen. Samtidigt som det inte är kul att vara utan jobb och säkerhet, känns det otroligt avslappnande. Plötsligt har jag fått tid att stressa ner, att fundera och bara slappna av. Tidigare jobbade jag i stort sett alltid; när arbetsdagen var över tog bloggandet vid, och så här pågick det jämt.
Å andra sidan är bloggandet så fantastiskt kul att jag inte skulle vilja ha det på något annat vis. Jag hoppas att ni tycker det är lika kul som jag?
Festmiddag med dryckestips
Så från det ena goda till det andra, kommer här en riktig goding. I gårdagens blogginlägg kan du läsa om vinprovningen vi hade av Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc. Till det vinet lagade vi den här rätten.
När det är dags för vinprovning snålas den inte på smakerna. Eftersom vi skulle dricka vitt vin kändes det passande med en torskrygg. Till det fick en oxragu puttra ihop ett par timmar så att den blev simmig och härlig. Testar du att laga den här lovar jag att du inte blir besviken – det är en riktig kanonstart på helgen.
Torskrygg med oxragu och rotselleristomp
Oxragu:
1 gul lök
1 morot
150g högrev
4 dl rött vin
1 msk oxfond
2 msk hallonvinäger
4 dl vatten
Rotselleristomp:
1 kg rotselleri
2 dl creme fraiche
1 knippe färsk bladpersilja
salt, peppar
Torskrygg:
4 torskryggsfiléer
4 msk smör
salt, peppar, oregano
Ångkokta grönsaker:
4 morötter
1 knippe grön sparris
1. Hacka lök och morot och fräs upp i smör i en kastrull. Strimla upp fransyskan, behåll det hårda fettet. Ha ner i kastrullen och låt det få yta runt om. Slå på rödvin, buljong och hallonvinäger. Låt det puttra ihop och slå sedan på lite vatten i taget. Låt puttra på låg värme under lock under två timmar och späd på mer vatten om det blir för torrt. Låt svalna när köttet fallit sönder och konsistensen är trög.
2. Skala och dela rotsellerin till mindre bitar. Koka i saltat vatten och känn med en sticka att det är klart (ca 15 min). Slå av vattnet och mosa rotsellerin med en potatismosare. Rör ner hackad persilja, creme fraiche och kryddor.
3. Lägg ut torskfiléerna i en ugnsfast form och klicka ut smör på varje bit. Krydda och ställ in i 200° i ca 15-20 minuter.
4. Ångkoka sparris och stavar av morötter med lite salt.
Rekommenderat vin till: Bonterra Chardonnay (nr 16632) – 137:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.