Torskrygg med rotselleripuré, vit sparris och ramslök

Vårigt recept med torskrygg

Tänk att torskrygg är en så populär råvara. Kanske beror det på att den finns smidigt styckfryst så den enkelt går att få tag i, kan förvaras en längre tid, och sedan lätt plockas fram i lagom portion – fjällad och filéad. Kanske beror det på att det är en festligt råvara som bjuder på fin struktur och god smak.

Vit fisk är festligt, och bor man inte intill fiskbutiken eller generösa fiskdisken är det kanske inte alltid helt lätt att få tag på spännande fiskar. Då är torskryggen perfekt med sin fina, mjälla konsistens. Torskrygg är också en utmärkt att laga i ugn eftersom den är tjock och fin.

Festligt och gott

Torskrygg skär man ut från den tjockare övre delen (ryggfilén) av torsken, således intill dess rygg. En del kallar torskrygg för ”havets oxfilé”, men jag skulle nog snarare kalla den för ”havets fläskfilé”. Allra bäst är förstås den torskrygg man köper färsk i fiskdisken med skinnet kvar. Denna har fin konsistens och passar bra att först steka lite hårdare på skinnsidan så den får fin yta och god smak. Skinnet skyddar och har en liten hinna av fett innanför som adderar god smak. Den frysta torskryggen går förstås bra att välja men tål inte riktigt samma behandling och har inte samma fina konsistens. Har du inte torskrygg att tillgå går det bra med sej, gös eller en tjock bit hälleflundra.

Ramslök och sparris

RamslökDenna våriga rätt – torskrygg med rotselleripuré, vit sparris och ramslök bjöd vi min mamma på förra året när hon fyllde år. Hon älskar fisk så vi tyckte det var passande att plocka ut och bjuda på de råvaror hon tycker bäst om. Eftersom sparris och ramslök är i säsong när hon fyller år passade vi också på att implementera dessa i rätten.

Ramslöken går också utmärkt att byta mot blad av löktrav. Det är dessa små snäckformade blad du ser på tallriken. Löktrav har en lökig god smak och går att hitta lite varstans i rabatter och grustag, till skillnad från ramslöken som växer på särskilda platser (i fuktiga lundar med lövträd).

Tillsammans med den lufttorkade skinkan som lagas knaprig i ugnen får torskryggen ett lyft av sälta och ytterligare en struktur – skinka och bacon till fisk är nämligen en match made in heaven. Att rosta skinkan på det här viset är dessutom lätt och kan enkelt lyfta en rätt. Byt grädden i receptet nedan mot laktosfri grädde så blir hela rätten laktosfri.

» Här hittar du fler recept med torskrygg

Torskrygg med rotselleripuré, vit sparris och ramslök

För: 4 personer

Torskrygg med rotselleripuré, vit sparris och ramslök

Rotselleripuré:

700g rotselleri
1,5 dl vispgrädde*
2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sallad:

6 rädisor, gärna med blast
2 salladslökar
8 sugarsnaps
6 vita sparrisar
4 skivor lufttorkad skinka, ex prosciutto eller serrano

Torskrygg:

500g torskrygg med skinn
salt, peppar

Tillbehör:

1 citron (saft)
1 knippe löktrav eller ramslök
några kvistar dill

  • Skala och tärna rotsellerin. Ha ner i en kastrull med saltat vatten och koka tills den mjuknat – cirka 10 minuter. Slå av vattnet och häll i grädden. Mixa till en puré med hjälp av en mixerstav. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar.
  • Halvera rädisorna. Skiva salladslökarna och halvera sugarsnaps på längden. Skala sparrisen och skär till mindre bitar. Koka upp vatten och lägg i sparrisbitarna i cirka 2 minuter. Slå av vattnet och ha ner smör och salt. Slunga runt med locket på så det blandas.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form och fördela ut den lufttorkade skinkan. Rosta i 5 minuter i 250°C.
  • Stek eller grilla torskryggen med skinnsidan nedåt. Vid en innertemperatur på 48-50 grader är den klar. Salta och peppra.
  • Fördela ut allt på tallrikarna. Pressa över citronsaft och dekorera med små blad av löktrav eller strimlad ramslök samt färsk dill.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.