Torskrygg med smörslungad potatis, gröna blad, snabbpicklade rödlökar och lime-hollandaise

Vilket vin ska man välja till vinet?

Att fisk och vitt vin passar ihop är ingen nyhet. Eftersom fisk har en fin och mjäll struktur kan man välja lättare viner, men det funkar även med lite fylligare viner – om man väljer mer smakrika inslag i maten.

Sauvignon blanc från Nya Zealand är ofta aromatiska med krispig smak av nässlor, svartvinbärsblad och gröna äpplen. Här kan man också hitta toner av tropisk frukt vilket lyfter vinet ytterligare en dimension. I Nya Zeeland använder sig också vissa producenter av ekfat vilket ger fylligare viner och toner av vanilj.

Mat till Sauvignon Blanc från Nya Zeeland

Mina sauvignon blanc-favoriter kommer från Nya Zeeland. I distriktet Marlborough producerar man underbart fräscha viner med hög syra och gröna toner. Till denna härliga vårrätt, som för den delen passar lika bra att servera till sommarfesten eller nyårsaftonens huvudrätt – när man vill ha något lättare – passar ett glas sauvignon blanc från Nya Zeeland alldeles utmärkt. Under receptet hittar du tips på en specifik sauvignon blanc som du kan köpa från Systembolaget.

Nedan hittar du receptet på torskrygg med smörslungad potatis, picklad rödlök och lime-hollandaise, men kolla också in Lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré samt en fräsch Sparris- och sockerärtssoppa med getost och krutonger.

Torskrygg med smörslungad potatis, picklad rödlök och lime-hollandaise

För: 4 personer

Torskrygg med smörslungad potatis, gröna blad, snabbpicklade rödlökar och lime-hollandaise

Snabbpicklade rödlökar:

16 små röda steklökar (cirka 125g)
2 dl vatten
1 dl röd balsamvinäger
0,5 dl strösocker
1 msk salt

Smörslungad potatis:

700g småpotatis
25g smör
salt

Torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
salt, svartpeppar

Lime-hollandaise:

1 burk hollandaisesås
1 lime

1. Blötlägg de små steklökarna i varmt vatten ett par minuter så är de lättare att skala. Koka upp vatten och ha i balsamvinäger, strösocker och salt. Skala lökarna och ha ner dem i vattnet. Låt sjuda i cirka 5 minuter och låt sedan lökarna svalna i lagen.

2. Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten till den mjuknat – cirka 15 minuter. Slå av vattnet och ringla över smör och salta. Sätt på locket på och skaka runt potatisen.

3. Tina torskryggsfiléerna och stek dem sedan med smör, salt och peppar. Blanda hollandaisen – köpt eller hemmagjord – med saften från en lime. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.