Torskrygg med sommarsallad och brynt smör-hollandaise

Fisk på grillen med hemmagjord hollandaise

Få råvaror känns så somriga som nygrillad fisk. Fisk går fort att laga och kan lätt förvandlas till en lyxig festmiddag med hjälp av goda tillbehör och ett glas vin. Tack vare utbudet av fisksorter i butik kan man enkelt variera sig – och tänk så lyxigt om man fångat fisken själv! Jag tycker själv det är rätt trivsamt att fiska, men jag får sällan nåt på kroken – förutom en gammal gädda vid ett tillfälle – så det är tur att det finns fisk i butik. Visst är det också tur att det finns butiker. Annars hade jag stått där hungrande i väntan på att odlingarna skulle komma igång och ge mig något att gnaga på.

En nygrillad bit fisk behöver egentligen inga krångliga tillbehör. Något så enkelt som nykokt potatis och en lätt sallad är allt som behövs för att få middagen att bli komplett. Och förstås en sås!

Madeleine Landley

Perfekt recept till sommaren

Denna torskrygg med sommarsallad och brynt smör-hollandaise är en härlig middagsrätt att njuta av under sommaren. Torsken grillas men kan naturligtvis också stekas om man föredrar det. Spana efter torsk med skinnet kvar så skyddas den under grillningen och blir lite saftigare tack vare fettet som finns under skinnet. Naturligtvis ska man också titta efter MSC-märkningen som gäller för vildfångad fisk och står för hållbart fiske. I manuella fiskdisken bör de kunna hjälpa dig både med märkning och skinn.

Föredrar man någon annan vit fisk går det naturligtvis bra att byta. Det hela samsas med en krispig sommarsallad och en ljuvlig, hemlagad brynt smör-hollandaise – så gott och så lyxigt. Att göra en hollandaise är inte särskilt svårt och kräver heller inte många ingredienser. Vill man ändå inte göra såsen själv kan man så klart köpa färdig hollandaise som man rör i lite brynt smör i – då behöver man dock inte damma mängd utan kan bara bryna cirka 25 gram. För att få smak på det hela. Sallad och sås kan man göra i förväg. Sedan är det bara att starta grillen när middagshungern gör sig påmind.

Är du flexitarian och föredrar att äta köttfritt emellanåt kan fisken enkelt bytas mot ett vegetariskt alternativ. Varför inte grilla en tjock bit halloumi eller ett halverat rotsellerihuvud som penslas med olja och salt? Naturligtvis finns det också flera köttersättare att byta mot. Exempelvis quorn filéer som man grillar och skivar upp. Vin till maten? Vitt eller rosé är allra somrigast. Med tanke på den feta såsen med de nötiga inslagen passar ett lite mer smakrikt vin. Prova med en verdejo, ett lite fylligare rosévin eller en chardonnay.

» Här hittar du fler goda fiskrecept

Torskrygg med sommarsallad och brynt smör-hollandaise

Torskrygg med sommarsallad och brynt smör-hollandaise

För: 4 personer

Brynt smör-hollandaise:

200g smör
2 äggulor
1 msk citronsaft
1 msk vatten
salt, peppar

Sommarsallad:

1 litet fänkålshuvud
1,5 dl frysta ärtor
10 cm gurka
1 knippe rädisor, gärna med blast
70g babyspenat

Torskrygg:

25g smör
400g torskrygg med skinn
salt, peppar

  • Smält smör i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då och låt det vara i kastrullen till det fått en ljust brun ton. Häll av och låt svalna. Vispa ihop äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull på medelvärme med hjälp av en elvisp. Tillsätt lite brynt smör i taget och vispa till en fast sås. Smaka av med salt och peppar.
  • Hyvla fänkål tunt med en mandolin. Tina ärtorna i en skål med vatten. Halvera gurkan och hyvla den med en osthyvel. Halvera rädisorna. Varva ingredienserna till sommarsalladen på ena sidan av tallrikarna.
  • Smält smör i en skål i micron. Grilla bitarna med torskrygg med skinnsidan nedåt. Pensla fisken med smöret under grillningen och dra över salt och peppar. Servera gärna som det är eller med kokt potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.