Weinmann Grüner Veltliner Klassik

Lyxmiddag med torskrygg

Visste du att torskrygg även kallas för havets oxfilé? Troligtvis beror det på att torskryggen är en lite lyxigare och fastare bit från torsken som också klarar lite annan tillagning än en filé. Torskrygg är smidigt att laga i ugnen och blir dessutom underbart gott när man steker den i massor av smör. Denna torskrygg med vitvinssås, potatismynt, gröna bönor och pico de gallo är en festlig middagsrätt som passar att laga när man vill ha något lite festligare till middag – naturligtvis till helgen, men kanske även när man vill lyxa till sig mitt i veckan.

Mat till grüner veltliner

Ett vin som passar väldigt bra till denna rätt är Weinmann Grüner Veltliner Klassik. Det här är en grüner veltliner i klassisk stil med smak av citrus, päron, vitpeppar och mineral. Vinet lagras inte på ekfat vilket ger det en ren och fräsch framtoning med pigg syra. Det här är ett lätt vin som gör sig väldigt bra till mat. När man dessutom använder vinet i maten blir det en riktig fullträff smakmässigt.

Torskrygg med vitvinssås, potatismynt, gröna bönor och pico de gallo

När jag bjöd min sambo på denna rätt här om veckan började han först äta av maten. Sedan när han tog en klunk av vinet utbrast han ”oj vad bra vinet passade till!”. Då var jag förstås tvungen att lite kaxigt svara ”ja, det är ju det jag jobbar med”. Och visst är det så, samtidigt som det såklart var trevligt att få bekräftat att det blev bra. Texturen på den mjälla, fina fisken passar verkligen fint till vinet, men det som framför allt gör att det passar så bra ihop är vitvinssåsen och pico de gallon. Varför? Tack vare syran så klart.

Weinmann Grüner Veltliner

De perfekta tillbehören

Pico de gallo, som betyder ”tuppens näbb” har troligtvis fått sitt namn från att den stinger till lite när man äter den. Denna röra bestående av tomat, lök, chili, vitlök, örter och limesaft är enkel att göra och lyfter verkligen hela rätten. Gör gärna picon i förväg och förvara i kylen i en skål. Gillar du inte chili tar du bara mindre eller ingen alls. Vitvinssåsen i sin tur gör jag av samma vin som jag serverar till. Dels blir det den bästa kombinationen att ta samma vin till, dels blir det enkelt och smidigt att slippa behöva köpa flera viner. Jag får faktiskt ofta frågan vilket vin man ska välja i matlagningen och ett tips är just att välja samma vin som man serverar till maten.

Nu blir det här lite extra fiffigt, för Weinmann Grüner Veltliner Klassik finns både i 1-litersflaska och på bag in box, vilken också utsetts med guldmedalj av dryckeslistan.se och en silvermedalj i Vinordic 2021. Med andra ord räcker det både till maten och till glaset. Ska man bjuda fyra personer på denna rätt skulle jag välja flaskan medan boxen passar bra om man ska ha en större bjudning. Kyl vinet och slå gärna upp det på karaff så det får lufta innan servering – framför allt om du väljer vinet på bag in box. Då ser det lite trevligare ut samtidigt som smakerna får öppna upp sig.

Österrikes nationaldruva

Weinmann Grüner Veltliner Klassik kommer från Niederösterreich som är Österrikes största vinområde för kvalitetsviner. Visste du förresten av grüner veltliner är Österrikes nationaldruva och den mest odlade? Grüner veltliner är utmärkt som matvin och passar framför allt bra till rätter med kyckling, fläskkött, fisk och skaldjur samt rätter med friska och lite syrliga inslag. Vill du ha fler recepttips? Spana även in denna härliga pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch som också passar bra till vinet.

Weinmann Grüner Veltliner

Om vinet:

Weinmann Grüner Veltliner Klassik
1-litersflaska (73522) | Bag in Box (5053308)
Alkoholhalt: 12% | Druvor: 100% grüner veltliner
Sockerhalt: 0,3g/100 ml | Ursprung: Österrike, Niederösterreich
Passar till: Aperitif, Asiatiskt, Fågel, Fisk & skaldjur

9 av 124 av 121 av 12
FruktsyraFyllighetSötma

Torskrygg med vitvinssås, potatismynt, gröna bönor och pico de gallo

Torskrygg med vitvinssås, potatismynt, gröna bönor och pico de gallo

För: 4 personer

Vitvinssås:

1 liten morot
1/2 gul lök
25g smör
2 dl vitt vin (Weinmann Grüner Veltliner Klassik)
1 litet lagerblad
2 dl grädde
1 tsk majsstärkelse
2 tsk kallt vatten
salt, svartpeppar

Pico de gallo:

1/2 silverlök
1 tomat
1/2 kruka koriander
1/2 kruka persilja
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 lime

Potatismynt:

800g fast potatis
olja
salt, svartpeppar

Tillbehör:

150g färska haricots verts

Torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
smör
salt, svartpeppar

  • Hacka morot och gul lök. Smält smör i en liten kastrull och ha ner morot och lök. Låt det mjukna på låg värme under några minuter, dra sedan upp värmen och slå på vinet och lägg i lagerbladet. Låt vinet puttra i 10 minuter. Häll i grädden och låt det puttra i ytterligare 5 minuter. Ta ur lagerbladet och mixa såsen slät. Sila sedan av den genom en finmaskig sil. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör ut majsstärkelse i kallt vatten och häll ner i såsen. Låt allt puttra ihop i några minuter så såsen reder sig.
  • Kärna ut och hacka tomaten. Finhacka silverlöken. Hacka koriander, persilja, chili och vitlök. Blanda allt i en skål tillsammans med saften från en lime.
  • Gnugga potatisen ren under vatten och skiva den i 5 mm tjocka skivor. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och rada upp potatisskivorna. Ringla över lite olja och salta och peppra. Rosta potatismynten i 225°C i cirka 30 minuter.
  • Sjud haricots vertsen i saltat vatten i cirka 2 minuter.
  • Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i torskryggsfiléerna. Salta och peppra. Stek först på lite högre värme, vänd sedan på fisken och dra ner temperaturen och låt den gå klart till en innertemperatur på 52°C.

Receptet på pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.