Torskrygg i ugn med purjolök, dill och räkor

Torskrygg i ugn

Torskrygg i ugn med purjolök, dill och räkor är sån där typisk vardagsmat som sätter guldkant på tillvaron. Detta recept är faktiskt så smarrigt att det passar precis lika bra på helgen. Du kanske har hört talas om torskfilé? Torskrygg är den tjockaste delen av ryggfilén på en stor torsk. Denna är köttig och fin och passar utmärkt när man vill ha en fin och tjock bit. Djupfrysta portionsbitar av torskrygg hittar du i frysdisken, på samma vis som styckfrysta laxbitar. Dessa är praktiska att alltid ha hemma i frysen. Ta fram förpackningen och tina i ett vattenbad, utan att öppna plasten.

Perfekt till vardag och helg

Torskrygg i ugn med purjolök, dill och räkor serverar jag med kokt potatis och broccoli. Det funkar också fint med potatismos eller ris, beroende på vilket man föredrar. Precis som fryst torskrygg brukar jag ha en förpackning frysta räkor i frysen. De färdigskalade är smidiga att plocka fram och tina på samma vis i ett ljummet vattenbad. Sedan är det bara att strössla räkorna över fisken. Inget skalande behövs. Tack vare creme fraichen blir det en härligt fyllig konsistens med lätt syrlig smak. Vill man ha såsen lyxigare och rikare byter man mjölken mot grädde.

Detta recept kan göras på många olika vis – med fryst, färsk eller tinad fisk. Första gången valde jag att använda fryst/semitinad fisk. Att jag valde fryst fisk från början är för att det inte är lika stor risk att fisken blir överlagad i ugnen. De övriga ingredienserna behöver nämligen gå en stund för att bli tillagade, till skillnad från fisk som inte behöver särskilt lång tid i ugnen (torsk blir klar på cirka 10 minuter). Torr fisk är ju heller inte allt för kul.

Med fryst utgår man ifrån innertemperaturen i fisken snarare än tiden i ugnen. Alltså är det viktigt att man har en termometer instucken i fisken. Min rekommendation är fortfarande att man använder semifryst fisk eftersom det ger ett finare slutresultat på fisken då den inte riskerar att bli torr och man kan köra den lite längre i ugnen. Man behöver heller inte planera i förväg och på så vis behöva tina fisken. Eftersom det blev så många frågor på detta recept, som ursprungligen gjordes med semifryst fisk, är det nu ändrat till att tillagas med tinad fisk.

Servera torskryggen med ett fylligt vitt vin till. Exempelvis en malolaktiskt jäst chardonnay som legat på ekfat. Det kan även passa bra med vin av druvorna viognier, chenin blanc och riesling.

» Här hittar du fler recept med torskrygg

Torskrygg i ugn med purjolök, dill och räkor

För: 4 personer

Torskrygg i ugn med purjolök, dill och räkor

Torsk i ugn:

3 dl creme fraiche*
1 dl mjölk*
4 styckfrysta torskryggsfiléer
1 msk flytande smör
salt, peppar, lökpulver, grillkrydda
15 cm purjolök
1 citron
1 kruka dill
200g skalade, frysta räkor

Tillbehör:

900g fast potatis
250g broccoli (1 träd)

1. Rör ihop creme fraiche och mjölk i en ugnsfast form.

2. Tina fisken och lägg ner den i mitten av formen. Ringla över smör och krydda ordentligt. Strimla purjolök och strössla ut över fisken. Pressa över citron och fördela ut häften av dillen. Stick gärna in en termometer i tjockaste delen i fisken. Ställ in fisken i ugnen i 200°C på över- och undervärme i cirka 25-30 minuter – observera att tiden kan variera beroende på ugn och tjocklek på fisken. Vid en innertemperatur på cirka 53-55°C är fisken klar. Tina räkorna i ljummet vatten och strössla ut dem över den färdiglagade fisken.

3. Koka potatisen i saltat vatten i 10-15 minuter eller tills den mjuknat. Skär broccolin till mindre träd och koka den mjuk i saltat vatten i cirka 5 minuter.

4. Ta ut och kontrollera att fisken är tillagad, ställ annars in den längre. Strössla över den sista dillen vid servering, och gärna lite extra strimlad purjo. Servera med kokt potatis och broccoli.

Har du diabetes eller äter gi-anpassat? Byt potatisen mot blomkål. För laktosfritt, byt creme fraiche, mjölk och smör mot laktosfria motsvarigheter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.