Lax på bädd av bönor, avocado och spenat

Den bästa träningsmaten?

Det här är en riktig superrätt för kroppen som innehåller lax och avocado – två dunderråvaror som både är nyttigt och rika på bra fetter. Kompletterar man dessutom denna goda rätt med linfröolja får man i sig extra omega-3 utöver den som finns i fisken. I kombination med järnrik spenat samt proteinrika, vita bönor får man en perfekt rätt när man vill äta lite hälsosammare och eventuellt tränar.

Nyttig middag med lax

Den här rätten kom till för länge sedan och åker ofta fram när jag vill äta lite nyttigare. När jag ska äta nyttigt väljer jag oftast fisk, kyckling eller helt grönt. Det fina med dessa råvaror är också att man inte blir lika däst när man ätit klart. Saknar man något till kan man servera lax på bädd av bönor, avocado och spenat med kokt potatis, pasta eller ris. Eller varför inte quinoa? Det är även gott att komplettera med en klick creme fraiche som man förslagsvis smaksätter med persillade.

Persillade tycker jag är en av världens bästa kryddor eftersom den innehåller en massa smak och inte behöver kompletteras med något annat. Så fort jag ska göra en enkel sås, såväl som att krydda fisk eller kyckling åker den fram. Den är också perfekt att ha i sommarstugan där man kanske inte har plats för världens största kryddförråd.

» Här hittar du fler maträtter som går i hälsans tecken

Lax på bädd av bönor, avocado och spenat

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Lax på bädd av bönor, avocado och spenat

Örtlax:

4 styckfrysta laxfiléer (a 125g styck)
salt, peppar, chilipulver, persillade

Bönsallad:

2 msk linfröolja
2 msk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk klippt, färsk persilja
1 msk hackad, färsk timjan
2 burkar stora vita bönor
4 avocado
1 röd lök
75g färsk bladspenat (1 ask)
1 lime
salt, peppar

1. Ringla lite olja i en ugnsfast form, lägg ner laxfiléerna och krydda. Tillaga mitt i ugnen i cirka 15 minuter i 200°C.

2. Rör ihop linfröolja och äppelcidervinäger med pressad vitlök, färska örter, samt salt och peppar. Blanda med sköljda bönor. Tärna avocado och skiva rödlöken. Fördela ut bladspenat, avocado, rödlök och bönor över tallrikarna. Lägg på laxen, pressa över lime och krydda ett varv. Saknas dig något? Servera förslagsvis med kokt potatis eller pasta.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.