Pulled pork av revben
Revben i tryckkokare är gott, enkelt och går snabbt att laga. Kokar man dem lite för länge, då trasas de sönder. Det är också precis det man är ute efter i detta recept eftersom de då blir lite som pulled pork. Dessa trasade ribs med ris, majs och refried beans är en rätt som är lättlagad men som kräver en del kryddor och ingredienser. När alla dessa är nerlagda i sin form eller gryta är det bara att låta det stå och puttra. Det gör det till bra bjudmat. Vill man hålla det ännu enklare kan man skippa att göra refied beans och bara köra en burk med naturella bönor. Exempelvis kidneybönor eller svarta bönor.
Mat som lagar sig själv
Vi gör alltid ris med vitlök i på typiskt brasilianskt manér. Man kan så klart bara koka ris på vanligt vis om man hellre vill det, men detta vitlöksris är bara så gott att det är svårt att motstå. När riset är kokt, bönorna tillagade och köttet trasat serverar man det hela med majskorn, en god bbq-sås och en klick naturell créme fraiche. Svårare än så är det inte. Har du ingen tryckkokare kokar du bara revbenen i en vanlig gryta på spisen eller ugnen. Då tar det istället ett par timmar.
» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Trasade ribs med ris, majs och refried beans
Trasade ribs:
1 kg kamben
1 tsk liquid smoke
3 msk äppelcidervinäger
3 msk tomatpuré
2–3 msk olivolja
2–3 msk sweet chilisås
6–7 dl vatten
1 tsk farinsocker
1 tsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, hackade
salt, svartpeppar, lökpulver
Refried beans i ugn:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tetra blandade bönor
1 tetra svarta bönor
1 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
Vitlöksris:
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
3 dl långkornigt basmatiris
salt
Tillbehör:
1 liten burk majs (ca 198g)
bbq-sås
crème fraiche
- Skölj av revbenen och dra bort hinnan på undersidan om den sitter kvar. Lägg liquid smoke, äppelcidervinäger, tomatpuré, olivolja, sweet chilisås, vatten och farinsocker i en tryckkokare. Riv ingefäran och hacka vitlöken och lägg i. Blanda allt. Halvera revbenen på längden till så de går ner i tryckkokaren. Salta, peppra och pudra över lökpulver på båda sidor av revbenen och lägg dem i tryckkokaren. Kör tryckkokaren på högsta läget i 1 timme. Släpp ut trycket och ta ur benen med en stekpincett. Blanda köttet i buljongen och lyft sedan över köttet i en skål. Buljongen kan man använda exempelvis till en ramen.
- Värm ugnen till 225°C. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skölj bönorna i ett durkslag. Lägg lök, bönor, vatten, olivolja och alla kryddor i en liten ugnstålig form på cirka 20 cm. Blanda allt och ställ in formen i 45 minuter. Ta ut formen och rör om varje kvart (efter 15 och 30 minuter). Har du en airfryer kan du köra beansen på 200°C i 3×10 minuter. Rör om var tionde minut.
- Värm olja i en kastrull till medelvärme. Pressa i vitlöken och lägg i riset. Rör om med jämna mellanrum under 2–3 minuter så riset rostas lite och får suga i sin av vitlökssmaken. Slå på vatten och salt, lägg på locket och låt riset knappt sjuda i 11 minuter – det får inte bubbla för häftigt, så spricker riskornen. Om det fortfarande är kvar vätska i kastrullen, stäng av plattan, ta av locket på kastrullen och låt det sista ångas bort till riset är torrt.
- Servera med majskorn, bbq-sås och naturell crème fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.