Tunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslaw

Recept för tryckkokare

Tryckkokare är ett fiffigt köksredskap som hör hemma i köket hos den stressade. Varför? För att tryckkokaren sparar en massa tid för den som vill koka saker väldigt snabbt. För egen del håller jag mig till att koka kött i tryckkokare eftersom jag tycker det sparar allra mest tid och ger bäst resultat. De bästa sätten att tillaga grönsaker är egentligen genom ångkokning, sous vide‚ stekning eller grillning, eftersom vitaminerna i många grönsaker är värmekänsliga vilket gör att dessa försvinner när de hettas upp för mycket eller när de kokas för länge. Bryr man sig inte om detta är det bara att koka på vad man känner för.

Tunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslawMen nu var det kött vi skulle tala om, och då är en tryckkokare guld värd. En köttbit som i normala fall tar runt två timmar att koka går på cirka 20 minuter att koka i tryckkokaren. Här passar framför allt köttbitar så som framdelskött och kompakta bitar så som lår och stek utmärkt. Jag kör också gärna ribs i tryckkokaren – både tjocka och tunna – innan de hamnar på grillen. Med den snabba tillagningen sparar man även upp till cirka 50% av energin.

Hur funkar en tryckkokare

Så, hur funkar en tryckkokare? En tryckkokare tillagar maten snabbt, under vakuum i hög temperatur. Tryckkokaren behöver ingen separat el utan är en vanlig kastrull som du sätter på spisen. Kärlet till tryckkokaren är slutet och lufttätt vilket gör vätskan inte kokar bort som ånga. Istället stiger trycket och därmed vätskans kokpunkt. Den måste alltså innehålla någon form av vätska när den är igång.

Baka potatis snabbt

Detta recept på tunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslaw är en riktig tidssparare – och riktigt gott! Det som tar längst tid i receptet är den bakade potatisen, men den kan man å andra sidan först köra i micron för att sedan låta gå klart i ugnen, om man har ont om tid. Nagga potatisarna med en gaffel och linda in dem i ett lager hushållspapper innan du lägger in dem i micron. Hur länge de behöver gå varierar beroende på storleken på bakpotatisarna, men börja med cirka tre minuter per sida och känns sedan efter hur mycket potatisen mjuknat. Man vänder alltså potatisen efter tre minuter och kör den totalt 6 minuter.

Tunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslawDu kan köra dem helt och hållet i micron, men eftersom man vill åt knaprigheten i skalet blir de godast när de får gå klart i vanliga ugn – utan aluminiumfolie! Många bakar felaktigt potatis i aluminiumfolie, men då blir potatisen kokt och inte bakad vilket gör att man inte får den knapriga fina skalet som man kan mumsa i sig om som innehåller all smak och alla nyttigheter. Aluminiumfoliet lägger man alltså potatisen för att hålla dem varma och för att hålla dem på plats (och klämma till dem utan att bränna sig) när man ska äta – inget annat.

Godaste ribsen

Ribsen kokar man först i tryckkokaren och grillar sedan klart på grillen tillsammans med en god glaze. De möraste ribsen får man just genom att förkoka dem innan de hamnar på grillen. Då hinner ribsen götta till sig och fett och kollagen smälter ner. Visst kan man grilla ribsen helt på grillen, bör så man ha gott om tid och bbq:a dem på låg värme.

Tillsammans med den härliga äppelcoleslawen, den smakrika bönröran och fräscha tomatsalladen får man en utmärkt middag som heter duga, i riktig amerikansk anda. Servera gärna med en zinfandel i glaset, eller något annat fruktigt och smakrikt rödvin.

» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Tunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslaw

För: 4 personer

Tunna revben i tryckkokare med bakad potatis och äppelcoleslaw

Bakad potatis:

4 bakpotatisar

Tunna revben i tryckkokare:

1 kg tunna revben
1,5 liter vatten (eller så det täcker)
2 msk bbq-sås
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, lökpulver

Till pensling:

3 msk bbq-sås
3 msk rapsolja
salt, peppar

Bönröra:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tetra kokta svarta bönor (a 400g)
1+1 dl rapsolja
1+1 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

Äppelcoleslaw:

3 morötter
1 rött äpple
100g haricots verts
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Tomatsallad:

1/2 röd lök
125g babyplommontomater
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl balsamvinäger
1 msk olivolja
1 knippe hackad persilja
salt, peppar

Övriga tillbehör:

gräddfil
gräslök

1. Nagga potatisarna runt om med en gaffel och lägg in på gallret i ugnen i 1 timme i 225°C. Vänd gärna potatisen efter halva tiden om du inte kör varmluftsugn. För varmluftsugn, kör potatisen i 1 timme i 200C°. Servera med gräddfil och hackad gräslök.

2. Skölj revbenen och dela dem så de går ner i tryckkokaren. Slå på vatten så det täcker och ha ner bbq-sås, pressad vitlök och kryddor. Sätt på locket och låt tryckkokaren få upp trycket. Kör sedan i 25 minuter (på låga läget). Rör ihop bbq-sås och olja med kryddor. Grilla köttet klart så det får yta och pensla med bbq-oljan under grillningen.

3. Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och stek däri löken samt pressad vitlök. När löken mjuknat, ha ner sköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens.

4. Koka upp vatten med salt. Dela haricots vertsen till centimeterlånga bitr och ha ner i det kokande vattnet. Låt sjuda i cirka 2-3 minuter. Tärna äpple och riv morötter. Blanda med haricots vertsen samt, majonnäs och creme fraiche. Smaka av med kryddor.

5. Hacka rödlöken och blanda med skivade babyplommontomater. Rosta pumpafröna med lite olja och salt i en stekpanna till de börjar knäppa. Blanda fröna med tomaterna samt balsamvinäger, olja, hackad persilja och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.