Tunnbrödskoppar med ogräsröra, prästost och ägg

Hur gör man smartare mat-val för klimatet?

Hållbarhet är något som blivit allt viktigare på senare tid. Det har naturligtvis alltid varit viktigt, men det är först nu det blivit stort… och kanske till och med lite otäckt. Helt enkelt något alla pratar om och säkert tänker på ganska ofta. Det är trots allt ganska underligt hur vi för bara några tiotal år sedan kastade sopor hur som helst i naturen och tömde ut kemikalier i vattnet. Man brydde sig helt enkelt inte och förstod kanske inte konsekvenserna. Idag är vi mycket mer medvetna om vilken påverkan vi ständigt har på naturen och vår värld. Och självklart behöver det inte kännas läskigt – man behöver bara vara lite smartare.

Recept med Sarek tunnbröd från PolarbrödHur blir man då smartare när det kommer till klimatet? Självklart finns det massor av saker man kan göra i vardagen, som att välja klimatsmartare färdmedel och att bara sluta slösa. När det kommer till maten finns det också smarta saker att göra. Exempelvis kan man minska sin förbrukning av importerade råvaror och välja svenskt lite oftare. Man kan använda frysen mer genom att rädda den mat som spelar på sista versen – och som blivit över. Kasta inte mat i onödan! Titta, lukta och smaka på råvarorna för att avgöra om de fortfarande är okej. Matsvinnet är en stor bidragande faktor till klimatprolematiken. Visste du exempelvis att om matsvinnet var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av klimatgaser efter USA och Kina, enligt WRAP?

Hållbar mat

När man handlar kan man också göra smartare val genom att välja produkter från producenter som aktivt arbetar på ett hållbarare vis. Receptet på snittar som du hittar nedan har jag gjort på Sarek tunnbröd från Polarbröd. Polarbröd har ett inspirerande hållbarhetsarbete där de vill minska avtrycken på natur och miljö. Bland annat använder de solpaneler och bakar med förnybar el. De längre transporterna sker med tåg och kortare sträckor med brödbilar som i stor utsträckning körs på biodrivmedel. För att minska avtrycken från en av de källor som faktiskt har allra mest påverkan, nämligen råvarorna, ställer man nu om till att använda mjöl som är snällare mot naturen och ger mindre utsläpp av koldioxid. Man har också bytt ut plastpåsarna mot förpackningar som är baserade på förnybar råvara.

KirskålGenom att göra smartare val kan man alltså påverka positivt från sitt eget håll. Ett ytterligare knep för att bli lite mer klimatsmart är att laga mat med ogräs. Ogräs är klimatsmart, billigt och i många fall ekologiskt. Det växer ofta precis utanför husknuten, och har man ingen egen trädgård att plocka i tar man bara med sig en korg eller påse och plockar lite under promenaden – varför inte i en begagnad brödpåse?

Det är också en himla bra ursäkt för att komma ut lite oftare i naturen. Istället för att gå till butiken och handla uppdrivna grönsaker kan man alltså istället använda det som naturen bjuder på.

Vegetariska snittar till midsommarfesten

Dessa tunnbrödskoppar med ogräsröra, prästost och ägg gör jag med kirskål. Kirskål är en växt som tidigare användes som grönsak i Sverige. På senare tid verkar denna kunskap dock ha fallit lite i glömska och folk är mest arga över att kirskålen dyker upp i trädgården. Jag gillar framför allt kirskål för att den ger stor skörd och är god att ha i pajer, grytor och röror. Både stjälk och blad kan ätas. Bladen är femfingrade och när växten blommar ser den ut ungefär som Hundkex. Smaken påminner lite om morotsblast och svartvinbärsblad och har en lätt syrlighet som man kan lyfta fram med hjälp av ytterligare syra från citron eller vinäger. Se gärna denna video där jag berättar mer om kirskål.

Dessa goda och smarta snittar passar utmärkt att servera till midsommar och är smidiga eftersom de kan förberedas. Rör ihop ogräsröran, riv osten, koka äggen och hacka löken. Förvara dem sedan i kylen. Brödkopparna kan du också göra dagen innan. Sedan är det bara att plocka fram lagom till festen och bjuda på. Ett tips är att klicka upp ogräsröran en halvtimme innan servering i brödkopparna så hinner de mjukna lite botten – det blir jättegott! De är också bra att bjuda på om man vill äta köttfritt. De är nämligen lakto- och ovo-vegetariska.

» Kolla också in detta recept på festliga tunnbrödssnittar med löjrom, äggröra och ärtpesto

Recept med Sarek tunnbröd från Polarbröd

Tunnbrödskoppar med ogräsröra, prästost och ägg

Tunnbrödskoppar med ogräsröra, prästost och ägg

Tunnbrödskoppar med ogräsröra, prästost och ägg

18 stycken

20g kirskål
2 dl crème fraiche
1 tsk senap (skånsk)
1 tsk citronsaft
2 krm salt
0,5 tsk lökpulver
svartpeppar
1/2 röd lök
1 dl riven prästost
2 ägg (medium)
3 ark Sarek tunnbröd
rivet citronskal

  • Skölj kirskålen om låt den torka. Rör ihop crème fraiche, senap och saften från citron med salt, lökpulver och några drag på svartpepparkvarnen. Strimla kirskålen och blanda ner i såsen. Ställ ogräsröran svalt en timme.
  • Finhacka rödlök och riv osten på den stora hålen på ett rivjärn. Koka äggen i 7 minuter från det att vattnet börjar koka. Skölj äggen i kallt vatten och skala dem. Skär i en äggskivare på ena ledden och sedan på andra så det blir till kuber.
  • Skär varje tunnbrödsark till 6 bitar; jag brukar först vika dem på mitten på längden och sedan vika de två remsorna i tre. Använd en kniv för att skära av viket. Ta två bitar i taget och lägg in i micron i 10–15 sekunder. Peta försiktigt ner de mjuka, varma tunnbrödsbitarna i kakformar på cirka 6–7 Ø cm. Ställ in i 4 minuter i 200°C på över- och undervärme.
  • Låt bröden svalna och klicka sedan upp ogräsröran. Toppa med riven ost, hackad rödlök, hackat ägg och lite rivet citronskal. Tips: Klicka gärna upp ogräsröran en halvtimme innan servering så hinner bottnen på tunnbrödskopparna mjukna lite – det blir jättegott.

Receptet på tunnbrödskoppar med ogräsröra, prästost och ägg är ett reklamsamarbete med Polarbröd.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.