Tuulas goda rödkålssallad med apelsin

Fräsch sallad på julbordet

Tuulas goda rödkålssallad med apelsin är ett fräscht inslag när man firar jul. Det dignande julbordet innehåller trots allt mycket salta rätter och mat med fett, då är det ett trevligt avbrott på smakpaletten med lite sötma och krispighet. Man blir trots allt väldigt däst efter Jansson, sillar, lådor och korvar.

Klassiskt recept till jul

Sambon och jag firar alltid jul tillsammans med våra familjer. Vi brukar alltså bli ett stort gäng runt julbordet där alla enligt traditionen bidrar med rätter man lagat. Det här receptet kommer från min svärmor Tuula som bland annat gör denna goda rödkålssallad.

Kålen råriver eller skär man tunt och blandar med apelsin. En del har även i nötter, tranbär och persilja, men det gör man som man vill med. Salladen kan med fördel göras ett par dagar innan, vänta dock med att blanda i vinägretten till dagen innan. Russinen ska också i precis innan den serveras.

Tuula berättar själv;

– Min mamma gjorde denna sallad när jag var barn. På mitt jobb tillsatte kokerskan även balsamico och olja som vinägrett. I många finska recept på rödkålssallad har man också i äpplen som ingrediens. Russinen ska tillsättas precis före servering, annars blir de saggiga och tappar sin spänst.

» Fler recept på klassisk julmat hittar du här

Tuulas goda rödkålssallad med apelsin

För: 12 personer

Tuulas goda rödkålssallad med apelsin

Rödkålssallad:

1/4 rödkålshuvud (cirka 400g)
1 riven morot
2 apelsiner
1 dl russin

Vinägrett:

1 apelsin (saft)
2 msk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
salt, svartpeppar

1. Strimla rödkålen tunt och riv moroten. Skala och skär apelsinköttet i bitar. Blanda allt i en skål.

2. Rör ihop saften från en apelsin tillsammans med äppelcidervinäger, olja och kryddor. Slå vinägretten över salladen.

3. Blanda ner russinen precis innan servering.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.