Ugnsbakad rotselleri med pumpapuré, rostad mandel och smörstekt svartkål

Festligt vegorecept

Vad sägs om ett festligt vegorecept? Ugnsbakad rotselleri med pumpapuré, rostad mandel och smörstekt svartkål är en färggrann och härlig vegorätt som man kan servera till helgen. Den bjuder på olika smaker; salt, syrligt, nötigt, och den härliga smak som kål bjuder på… och som jag nog måste fundera vidare på vad den bör kallas (vad skulle du kallas den?). Här hittar man också en härlig blandning av texturer i form av krämigt, knaprigt, tuggigt och krispigt. Med andra ord kan munnen få sitt, vare sig man är vegetarian eller inte.

Det är ju ändå lite lustigt att så fort det är dags att bjuda in vännerna på mat, eller om man ska ställa till med fest och bjuda på finmiddag, då åker köttet fram. Jag planerar själv ofta så, men nu på sistone har det blivit ändring på det. De är mycket roligare att bjuda på en riktigt festlig vegetarisk rätt. Särskilt när det är dedicerade köttätare man bjudit över. Att laga festligt utan kött är också mycket mer av en utmaning, dels för att köttet är så djupt inpräntat i våra köttätande sinnen att det är festligt, men också för att det kan vara lite knepigt att få ihop både smaker och texturer på en aptitligt och tillfredsställande vis när man arbetar med enbart med vegetabilier. Denna festrätt är således helt köttfri, men eftersom den innehåller både grädde och parmesanost är den således lakto-vegetarisk.

Madeleine Landley vid frysen från AEG

Använd frysen ännu mer!

Personligen tycker jag denna pumpapuré är smått sensationell. Det intressanta är att jag troligtvis aldrig hade kunnat gissa vilken råvara den var gjord på, om jag blev bjuden på denna pumpapuré. Pumpan får nämligen en så annorlunda smak när den kokas ner med grädden och smakrätts med parmesanosten – sambon kunde inte gissa heller när jag bad honom gissa. På min smakpalett upplevs den som nötig och lite fruktig, vilket blir en superhärlig kontrast till rotsellerin, kålen och den picklade sötsyrliga rödlöken.

Jag gjorde denna pumpapuré på fryst pumpa. Ja, du läste rätt – pumpa funkar fint att frysa till sådana saker. Frysning kan ju verka nedbrytande på vissa grönsaker. Alltså att den gör råvaran lite porösare. Ska man dock använda grönsakerna i rätter där de inte behöver kännas ”färska”, exempelvis puré, gryta, gratäng och liknande, då är det ett utmärkt vis att ta tillvara på råvaror som håller på att passera bäst före.

PumpapuréDet tedde sig faktiskt så att jag i höstas hade en massa pumpa som jag inte skulle hinna ta tillvara på innan den blev dålig. Den vanliga halloweenpumpan kokade jag ner med vatten till en neutral puré. Alltså utan varken salt eller socker. På så vis kan jag tina den, koka ner den ytterligare, om det behövs, och sedan blanda den med salt eller socker, beroende på om den ska användas i en söt eller söt anrättning. Denna frysta pumpapuré som jag gjorde är ju trots allt utmärkt till både pumpasoppa, som en grytbas eller som fyllning i salta pumpapajer eller till söta pumpapajer.

Vegetariskt till fest

Pumpan till denna härliga pumpapuré kom ifrån butternutpumpa som jag först hade skalat och kärnat ur, och sedan rivit på de stora hålen på ett rivjärn. Den färskrivna pumpan hade jag sedan ner i en påse, vägde och märkte och slängde in i frysen. Så smidigt! Vad vill jag ha sagt med detta? Jo att frysen är en utmärkt plats för förvaring av saker som ska sparas länge. När jag åker på semester brukar jag även frysa in grädde, mjölk och creme fraiche. Bara att tina och använda. Även vego-grädde funkar fint. Vill du äta denna rätt med kött kan du byta den ugnsrostade rotsellerin mot exempelvis kycklingfilé.

» Här hittar du fler smarriga vego-recept

Ugnsbakad rotselleri med pumpapuré, rostad mandel och smörstekt svartkål

För: 4 personer

Ugnsbakad rotselleri med pumpapuré, rostad mandel och smörstekt svartkål

350-400g rotselleri (beräkna 90g per person efter bortfall på skal och slamsor i botten)
25-50g smör

Picklad rödlök:

1,5 dl vatten
0,5 dl ättika
2 msk socker
0,5 tsk salt
1 rödlök

Pumpapuré:

300 butternutpumpa (riven)
2,5 dl grädde
1,5 dl parmesanost
salt, peppar

Övriga tillbehör:

1 dl hackad sötmandel
100g svartkål + smör
färsk timjan att strössla över

  • Koka upp vatten i en kastrull och rör i ättika, socker och salt. Skiva rödlöken och ha ner den i det varma vattnet. Låt dra i cirka 30 minuter eller mer.
  • Skala rotsellerin. Skär bort det slamsiga nertill och skär huvudet till fyra kvartar. Rada upp på en ugnsplåt på ett bakplåtspapper (så slipper du en massa disk). Smält smöret och pensla rotsellerin på ovansidan. Salta ett varv och rosta den sedan i 200°C i varmluft 40 minuter. Ta ut efter halva tiden (20 minuter) och pensla med ytterligare ett lager smör. Låt rotsellerin svalna lite och skär den sedan till cirka 1,5 centimeters tjocka skivor.
  • Skala och kärna ur pumpan. Riv den sedan på de stora hålen på ett rivjärn. Ha ner pumparivet i en kastrull tillsammans med en klick smör. Låt den värmas några minuter under omrörning och slå sedan på grädden. Låt allt puttra ner på medelvärme till grädden börjar reduceras och det bara är lite kvar på botten – det brukar ta cirka 15-20 minuter beroende på hur häftigt det kokat. Kör till en slöt smet med mixerstav och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. Låt den sista vätskan reduceras ytterligare och rör sedan i riven parmesanost. Den ska bli som en puré – är den fortfarande låter du den koka ner lite ytterligare. Smaka av med salt och peppar.
  • Hacka mandeln och rosta den i en stekpanna med en liten skvätt smör och lite salt. När den fått färg är den klar. Rör om emellanåt så den inte bränns.
  • Skölj svartkålen och klappa den torr. Ansa bort den träiga stammen och skär bladen till centimeter-breda remsor som är några centimeter långa. Smält smör i en stekpanna och ha ner svartkålen med den. Låt den mjukna på låg temperatur. Salta ett varv och stek tills den mjuknat och blivit grön.
  • Klicka upp pumpapurén i skålar. Lägg rotsellerin ovanpå och fördela ut svartkål och picklad rödlök. Strössla över rostad mandel och färsk timjan. Dra gärna över ett varv med svartpeppar innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.