Ugnsbakt bananasplitt

God efterrätt med banan

Rätt nyligen var första gången jag gjorde egen maräng. Jag vet egentligen inte varför, men av någon orsak hade jag fått för mig att det skulle vara svårt. Platta, sega maränger har man ju hört talas om, men efter ett försök var jag fast – det var ju jättekul och enkelt.

En god efterrätt är aldrig fel efter en fin middag, så varför inte prova den här ugnsbakta bananasplitten? Den behöver förstås lite mer tid eftersom den ska stå i ugn i en timme, men i övrigt är den inte det minsta knepig. Kan jag, som har efterrättstummen mitt i handen – så kan du. Testa med dryckestipset under receptet – det blir riktigt gott till.

Ugnsbakt bananasplitt

För: 4 personer
Temperatur: 150°

Ugnsbakt bananasplitt

2 bananer
75g mörk choklad
1/2 lime
2 äggvitor
1 dl socker
1 nypa salt
1/2 liter vaniljglass

1. Halvera bananerna på längden och lägg ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Pensla ett tjockt lager med choklad på varje banan, riv lime över och ställ sedan kallt så att chokladen stelnar till.

2. Vispa ihop äggvitor, socker och en nypa salt till en stel smet (som det blir toppar i). Kan du hålla den över huvudet utan att det rinner ur har du klarat testet.

3. Ha ner marängen i en fryspåse eller en sprits och spritsa sedan ut ovanpå bananerna. Grädda i 150° i 1 timme. Servera med glass och ett glas Fireball.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.