Ugnsgratinerade citrusmusslor

Heta blåmusslor i ugn

Musslor är fantastiskt gott men har hos en del dåligt rykte på grund av att man kan åka på magsjuka. Jag har själv haft turen att alltid klara mig, men däremot har vi varit på restaurang vid två tillfällen då andra i sällskapet blivit sjuka. Man skulle kunna tro att det var på sunkiga restauranger, men lustigt nog var det på riktigt fina restauranger (båda var F12-restauranger). Om det beror på slarv eller något annat vet jag inte, men hemma är vi noga och har alltid ätit mumsiga musslor utan otur.

Så kontrollerar man om musslorna är bra

Vad noga med att kontrollera musslorna innan tillagning. Lägg dem i ett kallt vattenbad och släng de som inte stänger sig när man knackar på dem. Släng även de som har trasigt skal. Skrubba dem noga med en borste eller en skrubbsvamp. Investera gärna i en fiskbenspincett så är det enklare att dra ut skägget som musslorna har sittande i sig. När musslorna är färdigkokta, släng de som inte har öppnat sig och ta även då bort eventuellt skägg som kan ha blivit kvar i musslan.

Testa nu dina nya mussel-skills på dessa goda citrusmusslor som får gratineras i ugn med ost. Det blir så gott och är perfekt till plock! Vill man kan man även grilla musslorna. Rada upp dem på grillgallret och grilla till osten har smält

Ugnsgratinerade musslor med ost, citron och vitlök

För: 4 personer som plock

1 nät blåmusslor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
salt peppar

1/4 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 msk flytande smör
1 dl riven ost
1 tsk sambal oelek
1 tsk rivet citronskal
1 msk färsk timjan
salt, peppar

1. Lägg musslorna i ett kallt vattenbad. Knacka på skalet och släng de som inte stänger sig. Skrubba skalen och ta bort skägget.

2. Hetta upp en stor kastrull med smör. Ha i hackad gul lök och vitlök. Fräs upp och häll ner vinet. Lägg i musslorna och koka under lock i ca 5 minuter. Skaka runt då och då så att det fördelas jämt.

3. Hacka löken fint och rör ihop med pressad vitlök, smör, riven ost, sambal oelek och rivet citronskal. Salta och peppra och klipp i färsk timjan.

4. Häll av vätskan och släng de musslor som inte öppnat sig. Ta bort eventuellt skägg som sitter kvar i musslorna med en pincett. Dela på skalet och spara delen som musslan sitter fast i. Lägg ut bakplåtspapper i en ugnfast form. Klicka i oströran i musslorna och fördela ut dessa i formen. Hetta upp ugnen till högsta värme och ställ sedan in musslorna. Låt stå till osten smält helt (max 4-5 minuter).


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.