Vad ska man laga av all svamp?

Tänk så mycket goda maträtter man kan göra med svamp; svampsåser, svampsoppor, svamppaj, tillbehör och svampmackor… bara fantasin sätter gränser för hur galen man ska vara i recepten. Ett annat trevligt faktum är att svamp passar till det mesta så som kyckling, fisk och kött. Smap är alltså en riktigt trevlig råvara som är guld värd så här på höstkanten.

OstrivningSvampmackor

Enkla svampmackor i ugn

Här är i alla fall exempel på en god förrättsmacka som man slutför i ugnen – ugnsgratinerade svampmackor med parmesan och korv. Först steker man lök och svamp och rör ihop allt i en skål. Därefter är det bara att portionera ut på brödskivor och ställa in i ugnen. Hur gott som helst – och så enkelt! Sånt gillar vi! De är bara att ta kantareller, svarta trumpetsvampar, trattkantareller och allt annat gott man hittat i skogen. Vill du inte använda ölkorv, som det är i detta recept, går det lika bra med någon annan korv. Prova exempelvis med strimlor av Salami Milano eller någon annan påläggskorv.

» Här hittar du ännu fler svamprecept.

Ugnsgratinerade svampmackor med parmesan och korv

För: 4 personer som förrätt
Tid: 5-10 minuter
Temperatur: 250°

Ugnsgratinerade svampmackor med parmesan och ölkorvsstimlor

1 liter färsk svamp
1 vitlöksklyfta
1/2 röd lök
5 bitar soltorkade tomater
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 dl riven ost
2 msk creme fraiche
1 rökig ölkorv
2 msk pinjenötter
salt, peppar, persillade
4 skivor mörkt bröd

1. Smält smör i en stekpanna och lägg i svampen. Salta och peppra, stek sedan svampen till all vätska reducerats. Ha ner hackad vitlök och röd lök i stekpannan. Stek klart till löken mjuknat.

2. Strimla soltorkade tomater och hacka persiljan. Blanda med svampen, riven ost, creme fraiche och pinjenötter. Hacka ölkorven och ha i. Smaka av med kryddor och blanda ihop.

3. Hetta upp ugnen till 250°C. Lägg ut brödskivorna på en plåt och klicka ut röran på brödskivorna. Ställ in i 5-10 minuter så att osten får smälta.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.