Kyckling i ugn med fetaost och svamp

Godaste receptet på kyckling i ugn

Kyckling i ugn är en av mina favoriträtter. Det fina är hur lätt det är att göra mat i ugn eftersom man inte behöver dra fram en massa kastruller och karotter. Man behöver heller inte hålla på och fixa och vända på maten utan kan bara sätta in det i ugnen och låta det klara sig själv. Hur smidigt och enkelt som helst. Framför allt när man har gäster och snarare vill umgås än att sto och trixa i köket.

Enkel vardagsmat – och till fest

Kombinationen i den här maträtter är gudomligt god. Tack vare soltorkade tomater, svamp och fetaost blir det oslagbart. Hittills har jag inte bjudit någon på det som inte gillat det – och det är ett bra betyg. Det som är lite extra gott är det då fetaosten blir knaprig på ytan och varm och mjuk inuti.

» Ännu fler recept på kyckling i ugn hittar du sedan här.

Kyckling i ugn med fetaost och svamp

För: 4 personer

Kyckling i ugn med fetaost och svamp

Kyckling:

4 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
1 l färsk blandsvamp
150g fetaost
1 röd lök
10 bitar soltorkade tomater (i olja)
salt, peppar, timjan
1 knippe solrosskott

Lättkokta grönsaker:

10 st primörmorötter (små morötter)
100g vaxbönor
100g haricots verts
100g sockerärtor
1 knippe salladslök

Vitlökssås:

1 dl creme fraiche (34%)
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

1. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna tillsammans med smör, hackad vitlök och salt och peppar. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i kycklingen och strössla över svamp. Salta, peppra och smula över timjan. Ställ formen in i 25 minuter i 225°C.

2. Skär fetaosten till stavar och strimla rödlök och soltorkade tomater. Fördela ut fetaoststavarna över kycklingen och strössla över tomater och rödlök. Skyffla upp lite av svampen ovanpå, krydda och ställ in i ytterligare 10-15 minuter. Kolla att kycklingen är ordentligt tillagad genom att skära ett snitt och kontrollera färgen på köttet.

3. Koka grönsakerna lätt i saltat vatten i cirka 8-10 minuter. Morötterna kan behöva lite längre tid än de övriga grönsakerna.

4. Blanda ihop creme fraiche med vatten, pressad vitlök och kryddor. Ringla allt över kycklingen och toppa med solrosskott.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.