Ugnskyckling med rostad potatis

Lättlagad husmanskost

I veckorna vill jag ha lättlagad mat, det vill säga mat som går fort att laga och gärna utan en massa krusiduller. Om maten kan lagas klart i ugn är det ett extra plus eftersom man då kan göra annat. Denna dag fick det bli ugnskyckling med rostad potatis till middag. I vanliga fall brukar jag laga hel kyckling i ugn, men idag fick det bli kycklingfiléer eftersom det är ännu enklare. Vill du använda en annan detalj på kycklingen går det precis lika bra. Använd med fördel en kött-termometer för att kontrollera att köttet är klart.

Kyckling i ugn – en utmärkt söndagsmiddag

Det fina med den här maträtten är att den även passar bra att bjuda på som söndagsmiddag. Det vill säga när man bjuder över familjen och avslutar veckan tillsammans med god mat och gott vin. Lustigt nog anses det att maten till en söndagsmiddag vara lite mer rustik – typisk husmanskost fast med en extra knorr. Den ska gärna bestå av köttfärs, kyckling eller en långlagad stek. Åtminstone tycker jag det. Därför kan du hitta flera goda recept av den här typen samlade under söndagsmiddag.

Ugnskyckling med rostad potatis

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Ugnskyckling med rostad potatis

Ugnskyckling:
4 stora kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 knippe bladpersilja
1 msk kycklingfond
2,5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 tsk lingonsylt
3 msk redning
salt, svartpeppar, grillkrydda, oregano

Rostad potatis:
1 kg potatis
salt
smör

Övrigt:
300g morötter
150g haricots verts
svartvinbärsgelé

1. Sätt ugnen på 250°. Bryn kycklingfiléerna i lite smör i en stekpanna. Ringla ut smör i en ugnsfast form och pressa över vitlök. Fördela ut kycklingfiléerna samt klyftor av gul lök och hackad persilja. Krydda över ett varv och ställ in 15 minuter i ugn i 225°.

2. Koka ihop kycklingfond med grädde och mjölk. Klicka i lingonsylten och vispa i redningen. Ta ut kycklingen och slå över såsen. Ställ in ytterligare 15 minuter. Ös gärna kycklingen då och då så att den inte blir torr. Kontrollera med ett snitt att kycklingen är vit inuti och inte rosa.

3. Koka hel potatis med skal i saltat vatten ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och häll potatisen i en egen ugnsfast form. Ringla över lite flytande smör, salta och ställ in i ugn med grilleffekt på högsta temperatur ca 5-10 minuter. Då potatisen börjar få en knaprig yta är den klar. Servera med lättkokta bönor och morötter samt svartvinbärsgelé.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.