Rapsgriskarusell

Mat som kan lagas i ugn

Rätter som lagas i ugnen är något jag gillar eftersom man då kan man göra annat under tiden. Dagens recept har faktiskt sambon fått ge namn åt. Jag hade själv idétorkade och kunde inte komma på något lockande receptnamn. Då kläckte han ur sig ”men det ser ut som en karusell, kanske rapsgriskarusell?”. Det var ju ett himla bra namn eftersom han har helt rätt – den är som en tjusig karusell och den är gjord av kött på rapsgris.

Använd resterna i nya maträtter

Har man pannbiffar över från en tidigare middag är detta ett bra sätt att ta tillvara på resterna och ge dem nytt liv. Färsen till biffarna gjorde jag på rapsgris från vår slakteriresa. Rapsgrisfärsen är lite annorlunda på det viset att den är mjukare i konsistensen. Den vi malde frös vi in efteråt och tinade upp till dessa biffar.

Goda biffar på fläskfärs

Jag kan bara spekulera i detta, men då den blev lite lös kan jag gissa på att det beror på att den varit fryst därimellan. Blir den för lös kan man stabilisera upp den med någon bas som gör den fastare. Vanligt ströbröd och ägg är et bra alternativ om man tål gluten, annars kan man använda sig av glutenfritt ströbröd, glutenfri mix, majsstärkelse eller till och med polenta.

Rapsgriskarusell

Bjud på en snygg gratäng

Just fläskfärs är jag i vanliga fall måttligt road av, men rapsgrisfärsen har kommit att bli en favorit. Både våra gäster, och vi själva, tycker att det är svårt att avgöra om det är nöt- eller fläskfärs – det tycker jag är rätt intressant.

Vilken köttkvarn ska man ha?

Det finns många varianter som är fristående kvarnar eller som helst enkelt kopplas på en hushållsassistent. För den som nu går och funderar på att investera i en köttkvarn kan jag tipsa om den vi använder: en Kenwood Köttkvarn MG470. Den maler i tre grovlekar och går att göra korv med, tack vare medföljande korvhorn.

Ugnslagade fläskfärsbiffar med medelhavsmaker

För: 4 personer
Tid: 30 minuter
Temperatur: 225°

Rapsgriskarusell

Färsbiffar:

2 ägg
1,5 dl ströbröd
750 fläskfärs
100g cheddarost
2 vitlöksklyftor
1 dl svarta sesamfrön
salt, peppar, chiliflagor

Övriga ingredienser:

1 aubergine
1 zucchini
1 röd lök
200g chilihalloumi (1 pkt)
100g pimientos de padron (gröna småpaprikor)
4 dl vispgrädde
2-3 msk flytande smör

1. Blanda ihop ägg och ströbröd i en bunke. Kör cheddarost och vitlök i en mixer. Blanda ner med ägget tillsammans med köttfärs, sesamfrön och kryddor. Lägg ut ett bakplåtspapper och platta ut köttfärsen på det – ca 2 cm tjockt. Stansa ut biffar med en stansring. Stek på hög värme i en stekpanna ca 1-2 minuter på varje sida.

2. Hetta upp olja i stekpannan och stek de gröna småpaprikorna på hög värme under lock. När de börjar bli fläckifa i skalet är de klara. Låt svalna vid sidan av.

3. Skiva zucchini och aubergine – salta och peppra skivorna. Dela halloumin till tärningar. Varva köttfärsbiffar, zucchini, halloumi och aubergine i en ugnsfast form. Strössla ut strimlad rödlök och lägg paprikorna i mitten. Slå över grädde och lite smör. Ställ in i 225° i ca 30 minuter. Servera med majs och kidneybönor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Ugnslagade fläskfärsbiffar med medelhavsmaker är en lättlagad och snygg gratäng gjord på halloumi, aubergine, zucchini och färsbiffar av fläskkött.