Ugnsrostad blomkål med krämig risotto, smörstekt svamp och picklad rödlök

Recept på festlig vego

Jag fortsätter på temat festlig vego med detta recept på ugnsrostad blomkål med krämig risotto, smörstekt svamp och picklad rödlök – för visst kan man bjuda på festligt och vegetariskt i kombination! Denna färgglada rätt är lakto-vegetarisk och passar fint att svänga ihop till helgen och när man har gäster. Men, gäster har man väl som oftast ändå på helgen? Som jag ser det finns det massor av vegetariska vardagsrecept, men bara ett litet urval med vegetariska festrecept, som dessutom är ganska svåra och mer på den molekylära nivån.

Grönsaker

Var finns de enkla recepten?

Vegetariska recept som är lite festligare, men som ändå inte är för svåra – var hittar man dem? Jag har i alla fall inte hittat några (men jag kanske letar på fel plats?) så därför gav jag mig själv utmaningen att ta fram typiska helgrecept fast utan kött. Jag är ju själv inte vegetarian och äter med största nöje både mejeri och ägg. Därför innehåller mina vegetariska recept antingen det ena eller båda och är således lakto- eller ovo-vegetariska. Visst finns det några helvegetariska och veganska recept här i bloggen också att välja på.

Att sätta ihop en snygg och god middag

När jag tar fram ett recept tänker jag på tre saker; smaker, texturer och färger. Först och främst, hur passar smakerna ihop? Är de tre grundsmakerna sött, salt och surt med? Jag ser dessa som de tre viktigaste. Kan man få in en lite annorlunda smak som kanske inte alltid används till huvudråvaran? Utöver grundsmakerna finns naturligtvis också sekundära smaker, också kallade flavörer, att leka med, så som hetta, pepprighet, örtighet, mineralitet, nötighet osv.

När smakerna är satta funderar jag på också på texturerna; allt får exempelvis inte bara vara lent och krämigt – då blir det en enda gegga i munnen. Något måste vara tuggigt, något krämigt, kanske något krispigt och något knaprigt. Sist men inte minst ska det se aptitligt ut på tallriken – särskilt när man fotar :)

Madeleine Landley ätligt ogräsIngredienser som finns i olika färger kan man tänka på att byta sinsemellan. Gul lök kanske exempelvis blir roligare färgmässigt om den byts mot röd lök ellr någon grön lök så som purjo eller salladslök. Samma sak gäller med kål och rotsaker som finns i liknande smaker men olika färger. I denna rätt skulle man kunna säga att de gröna och röda inslagen adderar en extra piff.

Vegetariskt och veganskt

Till denna maträtt rostar jag blomkålen hel i ugn och skivar den sedan. Blomkålen läggs på en krämig risotto med smörstekta kantareller och picklad rödlök. Jar man inga kantareller kan man byta mot annan nyplockad svamp, champinjoner eller shiitake. Till det hela serverar man lite rucola och en örtolja som man ringlar ut för smak och färg. Vill man inte göra örtoljan själv kan man använda en färdig smaksatt olja som man köper i butik. Använder du mjölkfritt smör eller olja, tar ett ägg- och smörfritt ströbröd samt hoppar över parmesanosten i risotton blir receptet veganskt.

» Här hittar du fler festliga vego-recept

Ugnsrostad blomkål med krämig risotto, smörstekt svamp och picklad rödlök

För: 4 personer

Ugnsrostad blomkål med krämig risotto, smörstekt svamp och picklad rödlök

Picklad rödlök:

1,5 dl vatten
0,5 dl ättika
2 msk socker
0,5 tsk salt
1 rödlök

Rostad blomkål:

2 små blomskålshuvuden på cirka 400g styck
25-50g smör/rapsolja
1/2 citron
1 dl ströbröd
chilipulver

Krämig risotto:

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt torrt vin
9 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
salt, peppar

Dragonolja:

1 dl färsk dragon
1 dl rapsolja
salt

Tillbehör:

150g färska kantareller + smör/rapsolja och salt
4 nävar rucola

  • Koka upp vatten i en kastrull och rör i ättika, socker och salt. Skiva rödlöken och ha ner den i det varma vattnet. Låt dra i cirka 30 minuter eller mer.
  • Ansa bort blasten från blomkålen (denna kan du spara till något annat). Lägg blomkålen på en ugnsplåt på ett bakplåtspapper (så slipper du en massa disk). Smält smör och blanda med citronsaft – för veganskt, byt smöret mot mjölkfritt smör eller rapsolja. Pensla blomkålen med citronsmöret och ställ sedan in i 200°C i varmluft (225°C i vanlig ugn) i 40 minuter. Ta ut blomkålen efter halva tiden (20 minuter), pensla med ett till lager citronsmör och strössla över ströbröd och lite chilipulver.
  • Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Låt dem mjukna i olivolja på låg värme i en kastrull. Höj värmen och tillsätt riset och låt det fräsas tills det är glansigt. Häll på vin och låt det koka in i riset. Koka under tiden upp vatten med grönsaksbuljong i en separat kastrull. Rör i lite i taget av den varma buljongen ner i riset – börja med 3-4 deciliter och ta sedan 1 deciliter i taget vartefter riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör hela tiden. Riset är färdigt efter cirka 15-20 minuter. Tillsätt riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.
  • Repa dragonbladen från kvisten och ha ner i en mixer tillsammans med olja. Mixa till en grön olja och smaka av med lite salt.
  • Stek kantarellerna i en torr panna och ha ner en en klick smör på slutet. Smaka av med lite salt och peppar.
  • Klicka ut risotton på tallrikarna. Skiva blomkålen och lägg ovanpå. Fördela ut rucola runt om, samt den picklade rödlöken och kantarellerna. Ringla över dragonoljan och avsluta med några drag på pepparkvarnen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.