Ugnsrostade morötter med citron och solrosfrön

God och enkel sallad med morötter

Söta morötter i kombination med syrligt citronskal och salta solrosfrön är en riktigt god smakkombination. Har du inte provat? Då är det kanske på tiden nu. Denna sallad bestående av ugnsrostade morötter med citron och solrosfrön är ett bra tillbehör till allehanda maträtter. Den är enkel att göra och är helt glutenfri. En skillnad när man rostar morötter i ugn istället för att koka dem är att mer vitaminer behålls i grönsaken. När något kokas försvinner nämligen mycket av de vattenlösliga vitaminerna bort mer kokvattnet (det äc därför man gärna ska göra en soppa av kokvattnet).

Morötter i olika färger Gott tillbehör till middag och buffé

Jag gillar framför allt denna sallad till järpar av köttfärs. Förutom att vara ett gott tillbehör till middagen är den också perfekt att ställa fram på buffén. I så fall dubblar du bara receptet och fyller hela plåten med morötter.

Testa gärna receptet med knippmorötter, det vill säga såna där smala, fina morötter som säljs med sin blast. Dessa brukar dyka upp både på våren som späda små rackare, men även under hösten då det är dags att skörda rotsakerna. Framför allt på marknader som Bondens Marknad. För att göra salladen ännu mer dekorativt kan du använda morötter i olika färg – exempelvis lila och, gula och vita. Dessa tillagar du på precis samma vis.

Släng inte blasten

Morötternas blast kan man spara och göra en morotsblastpesto, det vill säga en pesto på morötternas blast. Gott och enkelt.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör till middagen

Ugnsrostade morötter med citron och solrosfrön

För: 4 personer

Ugnsrostade morötter med citron och solrosfrön

500g morötter (gärna knippmorötter)
2 msk olja
1 dl solrosfrön
1/4 citron (skal)
2 msk färsk, hackad persilja
salt, peppar

1. Klipp blasten av morötterna om det är knippmorötter (spara blasten och gör). Gnugga av den värsta smutsen av morötterna och lägg dem i ett kallt bad ca 30 minuter.

2. Dela morötterna på längden. Sprid ut på en ugnsplåt och strössla över flingsalt. Låt stå i ugnen i cirka 15 minuter i 225°C. Känn med en tandpetare att de är tillräckligt mjuka, annars kör du dem längre. Tänk på att de gärna ska ha en lite hård kärna och inte vara sladdriga.

3. Rosta solrosfröna i en varm stekpanna tillsammans med lite olja till de fått lite färg.

4. Ös ned morötterna i en skål och riv över citronskal. Strössla över hackad persilja och blanda allt med solrosfröna.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.