Ugnsrostade kycklinglår med potatis och vårprimörer

God och enkel mat till våren

Vad äter du helst för mat på våren? För egen del vill jag ha lättare mat och råvaror som hör säsongen till. Sparris, årets första potatis och lök samt späda små morötter är ju så gott att lyxa till sig med. Jag väljer också gärna ljust kött från fisk och kyckling. Denna maträtt bestående av ugnsrostade kycklingbröst med potatis och vårprimörer är ett fint sätt att ta tillvara på vårens härliga smaker och råvaror.

Jag är extra förtjust i kycklinglår då det är en detalj som säljs billigt (de flesta vill köpa kycklingfiléer) och som går enkelt att tillaga. Den blir också härligt saftig och smakrik tack vare att benet sitter kvar i detaljen. Det är alltså inte någon filébit utan översta delen av kycklinglbenet och således en mörkare och saftigare del av kycklingen.

Kyckling i ugn

Kyckling i ugn är smidigt mat som inte kräver någon större insats. Du behöver bara tina kycklingen – om den är fryst, lägga upp kycklingen i en ugnsplåt, krydda och ringla över smör. Sedan ställer man in det hela i ugnen, sätter timern… och gör något annat. Vill man vara extra duktig kan man förstås ösa kycklingen med fettet som hamnar i pannan någon gång under tiden (välj då en ugnsplåt med högre kanter). Är du osäker på tillagningstiden sätter du en ugnstermometer i tjockaste delen på kycklingen och sticker i detta fall in den hela vägen in till benet. Delar med ben tar nämligen lite lägre tid att laga än rena filébitar.

Ett kilo kycklinglår kan låta mycket, men tänk på att benets vikt är inräknad i påsens totala vikt. Jag brukar äta två kycklinglårtfiléer, men det är förstås olika från person till person. Det enklaste är alltså att plocka ut så mycket kyckling ur påsen som du tror går åt. Tillagningstiden påverkas inte av det.

» Här hittar du fler recept på kyckling i ugn

Ugnsrostade kycklinglår med potatis och vårprimörer

För: 4 personer

Ugnsrostade kycklinglår med potatis och vårprimörer

Ugnslagad kyckling:

1 kg kycklinglår
salt, peppar, persillade

Vårprimörer:

900g små avlånga potatisar, ex ratte
8 små morötter
1 knippe knipplök
1 knippe sparris
1 citron

Gräddsås:

1/2 gul lök
1 morot
1 dl vitt vin
1 dl vatten
4 msk kycklingfond
3 dl grädde
salt, peppar

1. Tina kycklinglåren. Ringla smör i en ugnsform och lägg ner kycklinglåren med skinnet kvar. Krydda på båda sidor. Ställ in i 30-40 minuter i 225°C.

2. Gnugga potatisen ren och koka den i 15 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och ha ner potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olja och ställ in formen i 20 minuter i 225°C (du kan tillaga kycklingen och potatisen i samma form om du vill).

3. Halvera morötter och skär av de träiga ändarna på sparrisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud morötterna i 3 minuter. Ha ner sparrisen och låt det sjuda ytterligare 2 minuter. Slå av vattnet. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek morötter, sparris och knipplök några minuter med salt och peppar så de får fin yta.

4. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna så löken blir genomskinlig och slå sedan på vitt vin och vatten. Låt det hela koka ner till halva mängden vätska återstår. Sila av grönsakerna och ställ tillbaka kastrullen med reduktionen på spisen. Slå på kycklingfond och grädde. Låt det puttra ihop till såsen tjocknat. Smaka av med kryddor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.