Ugnsstekt falukorv med gurk- och rödlöksfyllning och blomkålsmos

Falukorv i ugn på annorlunda vis

Finns det något bättre än ugnsstekt falukorv? För mig är det i alla fall en stor favorit, kanske för att jag växte upp med mammas goda falukorv i ugn. En annan rätt som min mamma ofta lagade var också isterband i ugn. Dessa fyllde hon med hackad rödlök, smörgåsgurka och persilja.

Detta recept på ugnsstekt falukorv med gurk- och rödlöksfyllning och blomkålsmos är som en cross over av de två rätterna min mamma brukade laga. Jag fyller således falukorven med hennes klassiska isterbandsfyllning bestående av hackad rödlök, smörgåsgurka och persilja. Ost är ju också ett måste till falukorven så det har jag också i, såväl som dill som är så himla gott till det mesta.

Ugnsstekt falukorv med gurk- och rödlöksfyllning

Hur gör man fylld falukorv?

Som tillbehör gör jag ett blomkålsmos av potatis och blomkål. Det går så klart lika bra med en gammalt hederligt potatismos, men med blomkålsmoset får rätten lite mer karaktär och smak. Korven skär jag också på ett lite annorlunda vis. Jag tycker nämligen att de där klassiska skårorna man skär runt korven ofta är svåra att pilla in sakerna i utan att innehållet trillar ut eller att korven går sönder. Därför skär jag ett snitt längs hela korvens ovansida som är ungefär två tredjedelar djupt. Därefter skär jag snitt på ovansidan av korven. All fyllning pillar man ner i det långa snittet, och sedan när korven värms i ugnen spricker de tvärgående skårorna upp snyggt och fylls av det man lagt i. Snyggt och rätt smidigt, om jag får säga det själv. Det här blir verkligen god och härlig husman som passar att mumsa på under hösten och vintern.

» Sugen på något annat med falukorv? Här hittar du fler goda falukorvsrecept

Ugnsstekt falukorv med gurk- och rödlöksfyllning och blomkålsmosUgnsstekt falukorv med gurk- och rödlöksfyllning och blomkålsmos

För: 4 personer

Blomkålsmos:

400g blomkål
600g mjölig potatis
3 dl crème fraiche
salt, peppar

Falukorv i ugn:

1,5 dl hackad, inlagd gurka
1/2 röd lök
1,5 msk hackad, färsk dill
1,5 msk hackad, färsk persilja
800g falukorv
1,5 dl riven ost

  • Skär blomkålen till mindre träd. Skala och tärna potatisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha ner blomkål och potatis. Koka i 15 minuter. Slå av vattnet och mosa innehållet med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och rör i crème fraichen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Låt kastrullen stå kvar på varmhållning. Rör om då och då.
  • Hacka gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. Finhacka rödlök och blanda med gurka, hackad persilja och dill. Lägg falukorven i en ugnsfast form och skär ett snitt som är cirka 2/3 djupt utmed hela korvens ovansida. Skär snitt hela vägen över korven som korsar den långa skåran. Fördela ut det hackade i den långa skåran. Sätt in i ugnen i på 225°C i 25 minuter.
  • Ta ut formen och strössla över riven ost. Ställ in i ytterligare 10 minuter, totalt 35 minuter.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.