Torkade tomater i ugn med ramslök

Laga mat med ramslök

Gör egna soltorkade tomater, eller i det här fallet, tomater som torkas i ugn. Det är både enkelt och blir väldigt gott. Dessutom slipper man eventuella tillsatser eller konserveringsmedel och kan förstås smaksätta som man vill. Dessa får marineras i olja med härlig ramslök.

Ännu en god sak med det hela är att man kan ta en riktigt fin olivolja att lägga in tomaterna i. När tomaterna är slut har man sedan fått en riktigt fin tomatolja med smak av ramslök. Underbart! Det är mer än man kan säga om slaskoljan som används i många av köpevarianterna (inte alla, men vissa). Gör man det själv blir det helt enkelt lite nyttigare.

Semitorkade tomater i ugn

Semitorka gärna tomaterna, och prova med olika varianter som cocktailtomater eller plommontomat. Man kan behöva hålla ett öga på tomaterna eftersom alla ugnar värmer lite olika. Dessutom beror det helt på hur stora tomatbitar man torkar, hur mycket kärnhus som finns i dem samt hur tjockt skal de har. Ta ut tomaterna när de börjar bli en aning skrumpna och inte längre vätskar. Använder man exempelvis cocktailtomater brukar det räcka med två timmar. Man behöver alltså inte köra dem hela tiden ut om de är klara innan.

Recept med Ramslök

Ramslöken växer för fullt just nu och då är det perfekt med ett enkelt recept med ramslök. Men vad är ramslök egentligen? Här kan du läsa mer om ramslök, få inspiration till recept samt få tips om hur man förvarar den på bästa sätt.

Torkade tomater i ugn med ramslök

1 burk på ca 4 dl

Torkade tomater i ugn med ramslök

1 kg kvisttomater
1 msk flingsalt
15 blad ramslök
2-3 dl extra virgin olivolja

1. Skölj tomaterna och skär varje tomat till fyra klyftor. Rada upp tomatklyftorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Smula över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Beroende på ugn kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre – om du vill semitorkade avbryter du tidigare. Börjar de bli brända – sänk värmen.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Slå på olja och vänd ner strimlad ramslök. Sätt på locket och förvara i kylskåpet.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.