Ungersk gulasch med potatis och korv

Äkta Ungersk Gulasch

Vad är egentligen riktig gulasch? Ja, det kan man fråga sig. När min sambo skulle göra gulasch bestämde han sig i alla fall för att göra en med ungerskt, rökt paprikapulver och de traditionella inslagen av högrev och lök. När vi åt gulasch i Ungern serverades den med en typ av gnocci men själv gör jag gärna min gulasch med kikärtor. I detta recept som sambon svängde ihop fick det istället bli med korv. Jag pillade faktiskt i några kikärtor i min portion eftersom jag gillar smaken och det lite tuggiga de adderar.

Rökt paprikapulver

Rökt, ungerskt paprikapulver har en sötare smak än de andra sorterna. Vi behövde det samma dag och hittade det hos Prima Delikatesser i Hötorgshallen i Stockholm. Vill du köpa från webb-butik har webbplatsen Ungersk mat och Kryddlandet rökt, ungerskt paprikapulver att beställa.

Vilken vin ska man välja till gulasch?

Becker Family Pinot NoirVi passade också på att testa lite vin till gulaschen. Gulasch är ju som bekant en kryddig rätt med rökiga och lite söta inslagen från paprikapulver som kan vara en aning svårt att matcha till vin. Man kan tror att ett sötare vin skulle passa bra (exempelvis Zinfandel), framför allt då vi rörde i lite chipotlepasta i våra portioner. Men det funkade inte alls.

Tysk Pinot Noir

Gulasch är alltså en lite knepig rätt som gärna vill leka med lite stramare smaker och inte för rik kropp. Valet föll på en Tysk Pinot Noir som var riktigt bra till. Du hittar länk till den under receptet. Finns den inte att få tag i kan en annan Pinot Noir från gamla världen vara att rekommendera eftersom de från nya världens ofta har en lite syltigare karaktär tack vare värmen.

Denna gulasch görs i vanlig gryta på spisen.
Vill du hellre göra din gulasch i slökokare finns recept på det här.

Ungersk Gulasch med korv

Ungersk gulasch med potatis och korv

För: 8 personer

Gulasch:

3 msk olja
5 gula lökar
2 dl + 2 l vatten
1 msk hel kummin
3 msk rökt paprikapulver
1 tsk malen svartpeppar
1,2 kg högrev
300g kryddig korv, ex kolbász
2 vitlöksklyftor
2,5 tsk salt
5 morötter
2 palsternackor
2 stora potatisar
2 tomater
1 msk hackad persilja

Övrigt:

gräddfil
lantbaguette

1. Värm oljan i en gryta tillsammans med hackad lök och en nypa salt. Låt löken mjukna på svag värme under cirka 10-15 minuter tills den blivit genomskinlig.

2. Tärna högrev och korv. Rör ner paprikapulver, kummin och peppar i grytan. Slå på 2 dl vatten så att paprikapulvret inte bränner fast. Rör ihop allt och ha ner kött, korv och pressad vitlök. Låt det koka upp på hög temperatur i cirka 10 minuter, rör om då och då så det inte bränner fast. Vrid därefter ner temperaturen, tillsätt mer vatten och låt det puttra ihop under cirka 15 minuter.

3. Tillsätt resten av vattnet och låt allt puttra på svag värme i minst 1 timme (beroende på köttdetalj kan det behövas längre tid).

4. När köttet nästan känns färdigt tillsätt skivade morötter och palsternacka samt tärnad potatis och tomater. Låt koka ytterligare 15-20 minuter. Servera med gräddfil och rustik lantbaguette. För en hetare gulasch, tillsätt chipotlepasta eller starkt paprikapulver.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.