Grillad entrecote

Entrecôte är en härlig detalj som passar utmärkt att ha till allt ifrån gryta och pytt till att ugnslaga eller grilla hel. Men var sitter den, vad för typ av kött är det, och förstås – vad kan man göra med entrecôte i bit?

Vad kan man göra med entrecôte i bit?

Styckningsschema NötJag tycker vi börjar med lite köttkunskap så du vet var köttet sitter på djuret och hur denna styckningsdetalj är att jobba med. Entrecôte kommer från kossan och sitter framtill på ryggen, bakom högreven. Motsvarigheten på grisen heter fläskkarré. Har du alltså ett recept med fläskkarré kan du såldes byta mot entrecôte och du inte vill äta fläskkött. Vill man inte ha just entrecôte kan man byta bot ryggiff. Jag tycker även att högrev har vissa likheter.

Entrecôte är en detalj med mycket insprängt fett. Eftersom det är en relativt mör bit går den bra att skära till skivor och tillaga hastigt i stekpanna eller på grillen. Entrecôte passar också i rätter där fettet får smälta ner, som i en gryta, en grytstek och i en pastasås. När man grillar entrecôte behöver den inte alls lång tid för att bli klar. Här brukar man förhålla sig till dessa innertemperaturer för att få den; Blodig: 50-55° | Medium: 58-60° | Well Done: 65-70°

Grilla, steka och laga i ugn

Enligt min mening är entrecôten en av de mest användbara och mångsidiga styckningsdetaljerna på hela kossan. Man brukar antingen kunna löpa entrecôten skivad eller hel i bit. Jag köper oftast hel i bit eftersom jag dels tycker det känns fräschare att skiva det själv, men också för at man då får valfriheten att göra som man vill. Man kan ju trots allt binda upp den och köra den hel som en stek, tskicka den och grilla skivorna, alternativt strimla eller tärna till gryta och pasta. Nedan bjuder jag på 6 recept som kan lagas med entrecôte.

6 recept som kan lagas med entrecôte

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.