Vad kan man göra med grönkål?

Vad kan man göra med grönkål?

Detta är en fråga jag fått massor av gånger. Jag är ett stort fan av grönkål. Dels tack vare den härliga smaken, men också tack vare den fina, gröna färgen som grönkål bjuder på. Att grönkål dessutom är en näringstät grönsak gör ju inte saken sämre.

Många köper grönkål till julaftonen och dekorerar julskinkan med. Sedan slängs den – kanske för att man inte vet vad man ska laga? Visst blir det fint med grönkål runt skinkan, men självklart finns det massor av goda saker man kan göra med grönkål. Nedan hittar du 10 tips på vad man kan göra med grönkål. Jag bjuder också på recept med grönkål som både passar till jul och året runt.

Men först några tips!

Använd stammen och mittnerven på grönkålsbladen. Dessa är nämligen utmärkt att använda. Stammen kanske inte passar i allt eftersom den är ganska grov. Därför brukar jag skiva stammen separat när jag repat själva bladet. Just i soppor, grytor och gratänger passar grönkålsstammen bra. Har man inget som det passar i just då – man kanske vill göra grönkålschips, då är det bara att skiva stammen och frysa in i en påse.

Frys in grönkålen. Ja på tal om att frysa så håller grönkål länge i kylen om den förvaras rätt. Jag brukar ha min ett par veckor i kylen, och blir den liggande för länge skär jag bara bort det som blivit gult eller lite skäggigt. Om du förvara den i en plastpåse får gärna stjälkarna på grönkålen sticka ut ur påsen. När man vill förvara grönkål riktigt länge kommer frysen väl till pass. Antingen skär man ner kålbladen till lagom bitar och fryser den precis som det är, alltså råa. Man kan också blanchera man kålen hastigt innan man fryser den, det vill säga att man snabbt kokar den i lättsaltat vatten i cirka 1 minut och sedan kyler den.

10 tips på vad du kan göra med grönkål

1

Friterad grönkål1) Grönkålschips – lite av en klassiker där man kan fritera grönkålen både i ugn, i stekpanna eller i en gryta. Grönkål är en känslig liten bladgrönsak som inte får friteras för varmt. Den får heller inte friteras för länge. Jag brukar fritera min grönkål i olja som ligger på runt 120–140 grader. När bladen börjar skifta från riktigt grön är den klar. Ta upp och låt den rinna av på ett papper. Blir den för sladdrig friterar man den bara lite till. Värt att nämna är också att smörstekt grönkål är riktigt gott. Steker man i smör blir grönkålen mjuk, knalligt grön och perfekt att toppa godsaker med. Det blir alltså inga chips av det hela, men det är ett riktigt komplement till det mesta.

2

Mathavresallad med grönkål, soltorkade tomater och jordnötter2) Sallad med grönkål. En sallad är perfekt att ha ner grönkålen i. Antingen kör man den rå – då är de späda bladen/delarna bäst. Man kan också strimla den, eller steka den hastigt med lite smör och salt. Jag tycker att matiga sallader är bäst till grönkålen. Då brukar jag kombinera med bulgur, quinoa, pasta eller couscous.

3

Vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomater3) Gratäng med grönkål är ett gott och smidigt sätt att ta tillvara grönkålen. Två av mina favoriter när det kommer till grönkål i gratäng är denna , och förstås denna härliga Pulled chickengratäng med grönkål och soltorkade tomater. Grönkålen går utmärkt att ha ner rå gratängen. Vill man få extra god smak på den kan man också steka den hastigt med lite matfett och salt och sedan slå på en skvätt äppelcidervinäger som får steka in. Det ger grönkålen ytterligare en dimension och är ett trevligt sätt att få in lite syra i gratängen.

4

Kantarellpaj med grönkål och gul lök4) Paj med grönkål. Precis som i en gratäng är grönkål perfekt i en paj. Varför inte byta spenaten i pajen mot smörstekt grönkål? En riktigt god kombination till grönkål är fetaost. Den som vill laga en köttfri paj kombinerar alltså dessa två tillsammans med lite gul lök och en stanning.

5

Grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross5) Grönkål i soppa är hur gott som helst. Antingen har du grönkålen som av de övriga ingredienserna i en soppa – exempelvis en klar soppa med kött eller köttfärs, strimlad grönkål och rotsaker. Eller så har du kålen som huvudingrediens och mixar den.

6

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar6) Pizza med grönkål. Ja varför inte? Istället för rucola på pizzan passar det prima med grönkål. Dock är det allra godast om grönkålen hamnar på pizzan innan den gräddas, till skillnad från rucola som helst ska läggas på efter. Kombinera det hela till en enkel pizza bestående av mozzarella, soltorkade tomater, pinjenötter, grönkål och riven västerbottensost. En annan variant är förstås de små söta mini-grönkålspizzorna på bilden. Dessa passar fint att bjuda på som mingelmat till jul. Exempelvis på glöggminglet.

7

Marockansk vegetarisk gryta med linser och sötpotatis7) Gryta med grönkål gör det hela matigt, och till och med kanske lite nyttigare. Att ha grönkål i grytan gör det också fint tack vare det gröna som då adderas. Grönkål passar att ha i både vegetariska grytor såväl som grytor med kyckling, kött eller köttfärs.

8

Gräddkokt grönkål8) Stuvad grönkål är lite av en klassiker. Då strimlar eller hackar du grönkålen och steker den sedan. När grönkålen är grön och fin slår du på grädde. Man kan även ha i lite riven ost eller fond. För egen del tycker jag att gräddkokt grönkål är godast. Då gör jag på samma vis men utan extra krusiduller – alltså grönål, grädde, salt och peppar. Sedan får det hela puttra tills grädden reducerats och blivit krämig. Lite muskot på det och den passar fint på julbordet.

9

Ramslökspesto9) Grönkålspesto gör man på samma vis som en vanlig basikikapesto; mixa grönkål med nötter, olja och ost. Smaka av med salt och peppar. Servera till bröd, ha ner i en paj eller blanda md pastan. Enkelt och gott när man vill göra en svensk pesto.

10

Pasta med grönkål, bacon och kantareller10) Pasta med grönkål gör jag ofta efter jul. Då tar jag även tillvara på överbliven julost och julskinka och har ner i pastan. En annan god variant är att göra en pastagratäng med grönkål. Addera några ägg i såsen och ha ner allt i en gratängform. In i ugnen och vips har du smidigt middagsmat av resterna. Blev du sugen?

Tips på recept med grönkål

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.