Vad kan man laga av fläskytterfilé?

Fläskytterfilé är en av mina favoritdetaljer när det kommer till griskött. Det här är ett prisvärt kött som ofta brukar finnas till bra pris i butik (*välj dock alltid svenskt kött). Fläskytterfilé passar till både festliga recept och till vardagsrecept. Den tar inte lång tid att tillaga i ugn jämfört med exempelvis en stek. Den blir också alltid saftig och fin. Här ger jag tips och svarar på frågan; vad kan man laga av fläskfilé.

Ett klassiskt scenario är att man står där i butiken i kvällen och ska handla; Det är extrapris på fläskytterfilé vilket så klart är kanon för plånboken. Men vad sjutton ska man egentligen laga av fläskytterfilén?

Var sitter fläskytterfilén?

Styckningsschema Gris FläskköttFläskytterfilé är egentligen ett ganska nytt fenomen i köttdisken. Fläskytterfilén sitter på den bakre delen av ryggen på grisen och kommer från den så kallade kotlettraden. Ur kotlettraden kan fläskkotlett styckas ut med eller utan ben, och säljas i hel bit eller i skivor. När man däremot putsar bort fett och ben från kotlettraden och sedan skär köttet till en smalare remsa kallas denna för ytterfilé eller fläskhare. Egentligen är alltså inte fläskytterfilén något annat än benfri fläskkotlett. Klicka på bilden för att se var fläskytterfilén sitter.

Fläskytterfilén är större och kompaktare och inte lika mör som en fläskfilé, därför säljs den ofta mörad vilket innebär att man sprutat i en socker- och/eller saltlösning – precis som i kycklingfilé. Fläskytterfilén har kommit att bli en poplär detalj tack vare att den är större, har ett bredare format och är helt fri från fett och ben. På sommaren när det ska grillas är den utmärkt att pensla med något gott och sedan lägga över de varma kolen.

Bästa knepen när du ska tillaga fläskytterfilé

Vill du veta mitt bästa knep när det kommer till att tillaga fläskytterfilé? Använd en kött-termometer! Tillagar du i ugn använder du en sån med sladd så du kan mäta köttets temperatur när det är inne i ugnen. Ska du grilla eller steka i stekpanna funkar det också bra med en liten handhållen. Alla varianter är tillåtna. Det andra knepet är också att tillaga fläskytterfilén hel – både i ugn, på grill och i stekpanna. Då blir det saftigare. Ska du däremot tillaga medaljonger bör du naturligtvis skära köttet innan. Tillaga då medaljongerna hastigt på högre värme.

Vad kan man laga av fläskytterfilé?

Vad kan man laga av fläskytterfilé?

Fläskytterfilé passar lika fint i recept till vardagsmat som till lite festligare kreationer. Fläskfilé är kanon att laga hel i ugn eller på grillen. Pensla den med en god marinad eller dra bara på lite olja och kryddor. Har man bråttom kan man skära grunda skåror runt om fläskytterfilén – på samma vis som om du skulle skära skivor. Örter passar fint till fläskkött, men spara dem gärna till slutet av tillagningen så de inte bränns och blir beska.

Medaljonger är också kanon att skära fläskytterfilén till. Skiva fläskytterfilén, stek dem hastigt på hög värme – max en minut per sida och slå sedan på grädde eller creme fraiche i pannan. Låt allt puttra ihop och smaksätt mer goda kryddor. Nedan tipsar jag om de bästa recepten med fläskytterfilé här i Landleys kök.

Innertemperatur på fläskytterfilé

Madeleine Landley grillar lammryggFläskytterfilén är precis lika användbar som fläskfilén. Den är i stort sett alltid billigare och enligt min mening mycket roligare att jobba med. Dels för att den är större än fläskfilén, men också för att den blir saftig och lite med kompakt. Använder du svenskt kött kan du avsluta tillagningen vid en lägre temperatur eftersom allt svenskt kött trikintestas. Tidigare rekommenderade man väldigt höga innertemperaturer på fläskkött, men sedan ett par år tillbaka är 63°C i innertemperatur den mest vedertagna.

Vilken temperatur man ska landa på beror naturligtvis på vilken styckningdetalj av grisen man tillagar och hur man vill ha sitt kött. En del gillar torr skosula medan andra vill ha sitt kött halvrått… Själv brukar jag tillaga fläskkött till ungefär 63-65°C i innertemperatur. Då blir det tillagat och saftigt utan att vara torrt med en rosa kärna.

Det här med tillagningstemperatur och innertemperatur

Och det jag nämnde innan om vilken styckningdetalj man tillagar? Ja, en muskel som har jobbat lite, exempelvis en filé eller en kotlett funkar fint att tillaga till en lägre innertemperatur. En detalj som har jobbat hårt och kanske ska trasas pulled pork behöver komma upp i en högre innertemperatur. Exempelvis karré, lår och stek. Här hittar du alla innertemperaturer för fläskkött. Detta ska dock inte blandas ihop med en högre temperatur i ugn eller stekpanna! Lustigt nog är det tvärt om här. De detaljer som klarar en en lägre innertemperatur funkar fint att tillaga hastigt på en hög temperatur i ugn eller stekpanna medan en detalj som ska upp lite högre i innertemperatur hellre ska tillagas länge på låg temperatur.

9 recept med fläskytterfilé

Förutom de rekommenderade recepten ovan hittar du här ytterligare recept med fläskytterfilé

*Väljer man svenskt kött blir det kortare transporter. I Sverige används också minst antibiotika inom EU och man har ett bättre djurskydd än i många andra länder. I Danmark tillåter man exempelvis att suggorna surras fast när de får kultingar och att svansarna tas bort.

Vad kan man laga av fläskytterfilé?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.