Fläskytterfilé är en av mina favoritdetaljer när det kommer till griskött. Det här är ett prisvärt kött som ofta brukar finnas till bra pris i butik (*välj dock alltid svenskt kött). Fläskytterfilé passar till både festliga recept och till vardagsrecept. Den tar inte lång tid att tillaga i ugn jämfört med exempelvis en stek. Den blir också alltid saftig och fin. Här ger jag tips och svarar på frågan; vad kan man laga av fläskfilé.
Ett klassiskt scenario är att man står där i butiken i kvällen och ska handla; Det är extrapris på fläskytterfilé vilket så klart är kanon för plånboken. Men vad sjutton ska man egentligen laga av fläskytterfilén?
Var sitter fläskytterfilén?
Fläskytterfilé är egentligen ett ganska nytt fenomen i köttdisken. Fläskytterfilén sitter på den bakre delen av ryggen på grisen och kommer från den så kallade kotlettraden. Ur kotlettraden kan fläskkotlett styckas ut med eller utan ben, och säljas i hel bit eller i skivor. När man däremot putsar bort fett och ben från kotlettraden och sedan skär köttet till en smalare remsa kallas denna för ytterfilé eller fläskhare. Egentligen är alltså inte fläskytterfilén något annat än benfri fläskkotlett. Klicka på bilden för att se var fläskytterfilén sitter.
Fläskytterfilén är större och kompaktare och inte lika mör som en fläskfilé, därför säljs den ofta mörad vilket innebär att man sprutat i en socker- och/eller saltlösning – precis som i kycklingfilé. Fläskytterfilén har kommit att bli en poplär detalj tack vare att den är större, har ett bredare format och är helt fri från fett och ben. På sommaren när det ska grillas är den utmärkt att pensla med något gott och sedan lägga över de varma kolen.
Bästa knepen när du ska tillaga fläskytterfilé
Vill du veta mitt bästa knep när det kommer till att tillaga fläskytterfilé? Använd en kött-termometer! Tillagar du i ugn använder du en sån med sladd så du kan mäta köttets temperatur när det är inne i ugnen. Ska du grilla eller steka i stekpanna funkar det också bra med en liten handhållen. Alla varianter är tillåtna. Det andra knepet är också att tillaga fläskytterfilén hel – både i ugn, på grill och i stekpanna. Då blir det saftigare. Ska du däremot tillaga medaljonger bör du naturligtvis skära köttet innan. Tillaga då medaljongerna hastigt på högre värme.
Vad kan man laga av fläskytterfilé?
Fläskytterfilé passar lika fint i recept till vardagsmat som till lite festligare kreationer. Fläskfilé är kanon att laga hel i ugn eller på grillen. Pensla den med en god marinad eller dra bara på lite olja och kryddor. Har man bråttom kan man skära grunda skåror runt om fläskytterfilén – på samma vis som om du skulle skära skivor. Örter passar fint till fläskkött, men spara dem gärna till slutet av tillagningen så de inte bränns och blir beska.
Medaljonger är också kanon att skära fläskytterfilén till. Skiva fläskytterfilén, stek dem hastigt på hög värme – max en minut per sida och slå sedan på grädde eller creme fraiche i pannan. Låt allt puttra ihop och smaksätt mer goda kryddor. Nedan tipsar jag om de bästa recepten med fläskytterfilé här i Landleys kök.
Innertemperatur på fläskytterfilé
Fläskytterfilén är precis lika användbar som fläskfilén. Den är i stort sett alltid billigare och enligt min mening mycket roligare att jobba med. Dels för att den är större än fläskfilén, men också för att den blir saftig och lite med kompakt. Använder du svenskt kött kan du avsluta tillagningen vid en lägre temperatur eftersom allt svenskt kött trikintestas. Tidigare rekommenderade man väldigt höga innertemperaturer på fläskkött, men sedan ett par år tillbaka är 63°C i innertemperatur den mest vedertagna.
Vilken temperatur man ska landa på beror naturligtvis på vilken styckningdetalj av grisen man tillagar och hur man vill ha sitt kött. En del gillar torr skosula medan andra vill ha sitt kött halvrått… Själv brukar jag tillaga fläskkött till ungefär 63-65°C i innertemperatur. Då blir det tillagat och saftigt utan att vara torrt med en rosa kärna.
Det här med tillagningstemperatur och innertemperatur
Och det jag nämnde innan om vilken styckningdetalj man tillagar? Ja, en muskel som har jobbat lite, exempelvis en filé eller en kotlett funkar fint att tillaga till en lägre innertemperatur. En detalj som har jobbat hårt och kanske ska trasas pulled pork behöver komma upp i en högre innertemperatur. Exempelvis karré, lår och stek. Här hittar du alla innertemperaturer för fläskkött. Detta ska dock inte blandas ihop med en högre temperatur i ugn eller stekpanna! Lustigt nog är det tvärt om här. De detaljer som klarar en en lägre innertemperatur funkar fint att tillaga hastigt på en hög temperatur i ugn eller stekpanna medan en detalj som ska upp lite högre i innertemperatur hellre ska tillagas länge på låg temperatur.
9 recept med fläskytterfilé
-
Fläskytterfilé i vermouthsås, champinjoner, lök och krasse
Fläskytterfilé är perfekt som medaljonger. Här hittar du ett enkelt och festligt recept på riktigt god helgmat. -
Allt på en plåt med fläskytterfilé, potatis och svartkål
Att laga hela middagen i ugnen är smidigt och tidssparande. Här lagas både kött, potatis och grönsaker i ugnen. -
Grillad fläskytterfilé med dragon och ugnspotatis
Så himla gott! Detta recept med fläskytterfilé kan både lagas både på grillen eller i stekpannan. -
Grillad fläskytterfilé med coleslaw, majskolv och bakad potatis
Perfekt till grillen och riktig festmat som är fylld med goda smaker. Detta recept har också vin- och öltips. -
Fläskytterfilé med champinjoner och frasig, krossad potatis med parmesan
Laga festlig och enkel mat till helgen. Denna middagsrätt görs i ugnen och går smidigt att fixa. -
Grillad fläskytterfilé med färskost och röd kålsallad
Detta recept på grillad fläskytterfilé med färskost och röd kålsallad är både gott och kommer med vinrekommendation. -
Fläskytterfilé med fetaostsallad och ramslöksdressing
Ett riktigt försommar-recept som med enkla medel kan lagas hela året. Festligt, smakrikt och färgglatt minsann. -
Fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantareller
En riktigt festlig maträtt som passar perfekt med ett glas gewürztraminer till. -
Grillspett med halloumi, fläskytterfilé, paprika och tomat
Fläskytterfilé passar så klart även på spett. Här samsas köttbitarna med halloumi, paprika, tomat och en god broccolicreme.
Förutom de rekommenderade recepten ovan hittar du här ytterligare recept med fläskytterfilé
*Väljer man svenskt kött blir det kortare transporter. I Sverige används också minst antibiotika inom EU och man har ett bättre djurskydd än i många andra länder. I Danmark tillåter man exempelvis att suggorna surras fast när de får kultingar och att svansarna tas bort.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
ser ut att vara mycket smakliga recept, återkommer med vad jag tycker om rätterna.