Vad kan man laga med bacon?

Vad kan man laga med bacon?

Ibland tryter inspirationen. Man kanske har någon råvara därhemma som bör användas men man inte riktigt vet vad man ska laga? Eller så kanske man står där i butiken, ska handla och är väldigt sugen på just… ja i det här fallet bacon. Vad kan man då laga med bacon?

Vanligast är kanske att man äter bacon till frukosten tillsammans med stekt ägg eller äggröra. Ska man lyxa till det kompletterar man mer vita bönor i tomatsås och varför inte blodpudding på riktigt brittiskt manér? Bacon är dock bra till så mycket mer än bara frukost – i pajer, gratänger, att linda in saker i och att lägga i soppan.

Bacon är en smakrik, salt och rökig ingrediens som inte är riktigt som andra köttbitar. Det är nog mer sällan som baconet spelar huvudrollen i maten på samma vis som en köttbit, och då är det kanske snarare stekfläsk eller sidfläsk, alltså tjockare bacon som passar bättre. Det lite tunnare baconet är i sin tur ett bra tillbehör som också funkar fint som ”krydda. Alltså när man vill sätta lite piff på maten, ha lite mindre kött i maten, eller bara vill få in just den där sältan och rökigheten som det ger.

Vad är bacon gjort av?

Styckningsschema Gris FläskköttMen vilket kött är bacon gjort av? Bacon kommer från grisens sida, den som i folkmun kallas för fläsksida. Fläsksidan sitter bakom och nedanför grisens revben och innehåller en massa insprängt, hårt fett vilket är perfekt till baconen som mer eller mindre ska friteras i sitt eget smälta fett. Fläsksidan rimmar man först med salt och lite socker innan den kallröks. Därefter skivas den. Skivar man sidan tjockt får man sidfläsk eller stekfläsk och skivar man den tunt får man bacon. Man kan också göra bacon av grisens bog, den så kallade fläskbogen.

Den som vill göra bacon själv köper en hel fläsksida, rimmar den, röker sedan sitt bacon i en kallrök och skivar det därefter tunt. I tider som dessa när maten har blivit dyrare är det kanske inte så dumt? Då behövs också så kallat nitritsalt. En skärmaskin är inte heller så dumt om man vill skära sitt bacon riktigt tunt.

Baconlindade, fyllda kycklingfiléerBaconlindad laxBaconlindad fläskkarré med höstpytt

Recept med bacon

Så vad kan man då laga av bacon? Ja säg det som bacon inte passar i. Bacon är perfekt i pasta, paj, gratäng och att smaksätta en gryta med. Man kan linda in köttfärsjärpar, lax, kyckling eller grönsaker i bacon. Man kan strimla bacon och fylla i kycklingfiléer. Man kan hacka det och blanda med köttfärs till smakrika järpar. En burgare blir mycket godare med rökigt bacon och en matig sallad får rundare smak. En av mina favoriter är att göra en knaprig baconcrunch med exempelvis stekt panko, hackat bacon och kanske lite frön eller nötter. Det är gott att strö exempelvis över en bakad potatis, på kycklingen eller bakad spetskål.

Gör en lite sötare soppa och strö över knaprigt bacon på toppen. Eller varför inte på stroganoffen? Ja, som du märker är det bara fantasin som sätter gränser. Det finns ju till och med de som stör knaprigt bacon över glassen… även om gränsen går där för mig. Nedan har jag listat mina bästa recept med bacon. Jag hoppas att du ska hitta inspiration när du funderar på vad du ska laga med bacon, och förstås något gott recept som kanske blir en ny favorit.

Soppa med bacon

Paj med bacon

Gratäng med bacon

Pasta med bacon

Bacon till burgaren

Baconlindat

Lite annorlunda…

Festligt med bacon


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.