Vad kan man laga med kikärtor?

Vad kan man laga med kikärtor?

Kikärtor är något jag bara älskar. Den nötiga smaken passar bra till allt ifrån sallader och röror, till grytor och vegobiffar. Klassikerna är ju naturligtvis också kikärtssåsen hummus och de vegetariska, friterade kikärtsbollarna falafel. Och för att inte glömma, rostade kikärtor att servera som snacks.

Så här kokar man kikärtor bäst

Färdigkokta eller torkade kikärtor?

Hemma i skafferiet har jag alltid kikärtor, både okokta i påse och färdigkokta på tetra eller burk. Vilka man ska välja beror lite på. Jag använder oftast de färdigkokta på tetra eftersom det gör att man kan använda dem direkt. Du behöver alltså inte hålla på och blötlägga och koka utan slår bara av vattnet de ligger i och har ner kikärtorna i maten.

Torkade, okokta kikärtor i påse är mycket billigare än de färdigkokta på burk eller tetra. Dessa passar bra när man kan planera lite längre i förväg. Kikärtorna måste nämligen först blötläggas i 12 timmar och sedan sjudas i 1–1,5 timme. Alltså är det inget bara bara svänger ihop precis innan middagen. Här kan du läsa mer om blötläggning och kokning av kikärtor.

Värt att notera är att det är torkade kikärtor man använder till falafel. Då blötlägger man det bara i 12 timmar och maler sedan till ett mjöl. Jag brukar dock använda en kombination av kokta och och okokta kikärtor eftersom det ger lite mjukare falaflar. De av enbart okokta kikärtor blir lite torrare och hårdare.

Hummus – en riktig klassiker

HummusTill hummus är det perfekt att använda färdigkokta kikärtor. Många hävdar att man måste ha tahini i falafeln, men jag gör oftast utan. Tahini är alltså en typ av pasta som man gör av rostade sesamfrön och sedan mixar med olja. Så här gör du hemmagjord tanihi.

Jag tycker det går utmärkt att göra hummus utan tahini, men det är så klart en smaksak. Jag tycker snarare att kryddningen avgör om hummusen blir god – testa mitt recept på hummus utan tahini här. Ett bonustips är också att blanda hummusen med smaksatt färskost. Då blir den krämigare, fylligare och får en härlig smak.

Odla egna kikärtor

Man kan faktiskt också odla kikärtor själv. Då planterade du bara de torkade kikärtorna i jord, precis som vilken annan ärtväxt som helst Jag lät mina växa på friland. Plantorna blir så fina och dekorativa med små spröda blad. När baljorna växt klart skördar man dem och torkad kikärtan inuti. I ärlighetens namn är det mest för att det är kul och blir vackra plantor som jag odlade kikärtor, för det är knappast värt allt jobb jämfört med att köpa en påse torkade kikärtor.

Så, vad kan man då laga av kikärtor? Ja, i vegetarisk mat är kikärtor utmärkta att addera för att bygga fyllighet och mättnad. Jag har ofta kikärtor i matiga sallader, grytor och pannor. Kokta kikärtor kan man också mala i mixer och sedan grädda till ett glutenfritt och smakrikt pajskal. Kikärtor är nästan en obligatorisk bas i vegobiffar, fritters och inte att glömma falafel. Man kan rosta kikärtor i ugnen tillsammans med goda kryddor och på så vis få ett gott och hälsosamt snacks. Nedan har jag samlat de 15 bästa recepten med kikärtor här i Landleys kök.

15 saker du kan göra med kikärtor

Vad kan man laga med kikärtor?

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.