Vad kan man laga med rödbetor

Vad kan man laga med rödbetor?

Förutom den härligt röda färgen och den söta, lite jordiga smaken är en av fördelarna med rödbetor att det är billig mat som finns att tillgå under hela hösten vintern och våren. Anledningen är att den kan skördas sent och att den går fint att lagra på en mörk och sval plats. Odlar man själv är det rena rama lyxen att på höstkanten få dra upp de röda, vackra knölarna och sedan äta dem kokta med lite smör och salt.

Vad kan man laga med rödbetor? Ja, rödbetor går att äta på en massa olika vis. Laga dem i ugnen med andra rotsaker, råriv dem till en sallad, baka dem hela och servera som huvudråvara, gör en soppa eller riv dem till rödbetsplättar. Vi får heller inte glömma en klassisk rödbetssallad. Och du! Visst kan man äta rödbetsblasten.

Ju större rödbetorna är desto jordigare smak brukar de få. Jag brukar alltid leta efter lite större betor (men inte de allra megastörsta) eftersom de är mycket enklare att skala samt att det inte blir lika mycket skal som ska bort som på de mindre. När man äter rödbetorna råa får man i sig mest näringsämnen, men även i ångkokta och ugnslagade betor sägs mer av näringen bli kvar.

Grillade rödbetor

Vad ska man äta till rödbetor?

Rödbetor är billig mat som är perfekt på vintern då de svenska rödbetorna är i säsong. De håller som sagt länge och de kan skördas sent. Betor är lätt att odla och har inte många fiender när det kommer till skadedjur. Varför inte satsa både rödbetor, gulbetor och de dekorativa polkabetorna i odlingslandet nästa gång?

Goda smakkompisar till rödbetor är äpple, getost, fetast, frön och nötter, feta inslag som en sås, puré eller majonnäs. Även andra rotsaker så som potatis, lök, rotselleri och kålrot passar utmärkt till betorna.

Kan man frysa in rödbetor?

Det finns många bud om hur man ska förvara rödbetor. Det alla är överens om är att de ska förvaras mörkt och svalt. En del hävdar att rödbetorna förvaras bäst i en lufttät behållare, andra tycker att plast eller fuktig handduk är det bästa medan det tredje lägret säger att de mår bra av att vara omgivna av fuktig sand. Jag brukar förvara mina rödbetor i kylen i papperspåsen man köper dem i. Påsen låter jag inte vara helt stängd utan knölar till upptill så betorna får lite luft.

Rödbetor kan också frysas. Allra bäst blir de om man först tillagar eller kokar dem. Det funkar också fint att lägga in rödbetorna i en ättikslag – skivade, tärnade eller hela. Eller varför inte skiva dem tunt och göra rödbetschips? Rödbetschips är inte bara ett snacks utan passar också bra att smula över maten som en knaprig topping.

Ska man skala rödbetor innan man kokar dem?

Sedan kommer vi så klart till den gamla vattendelaren – skala eller inte skala rödbetorna innan kokning? Det är som sagt helt och hållet en smaksak. Jag brukar alltid skala rödbetorna innan jag kokar dem eftersom de gifter och besprutningsmedel som använts vid odlingen sitter i skalet. Detta vill jag inte koka med rödbetorna. Att det skulle bli mer smak och näring kvar i en kokt rödbeta med skalet kvar ser jag som marginellt, och skulle det bli några milligram mindre kan jag leva med den förlusten.

Jag tycker också att det är mycket enklare att skala rödbetorna innan kokning eftersom de efter är halkiga samt att man måste vänta på att de ska svalna innan man kan klämma av skalen utan att bränna fingrarna. Rödbetorna bör dessutom vara tillräckligt stora för att det ska gå relativt smärtfritt att klämma av skalet efter kokning, samt att de måste kokas väldigt länge. Då tycker jag att mycket av den fina texturen på rödbetan går förlorad.

En del hävdar att rödbetorna tappar sin färg när de kokas utan skal och det håller jag inte alls med om. Kokar man i ordentlig med vatten och inte för länge är det inga problem. De ska alltså inte sticka upp ovanför vattenytan. Visst kan rödbetorna se lite ljusare ut precis när de är nykokta, men slår man av vattnet och låter dem ligga ett tag mörknar de igen. Prova så får du se. Man får så klart göra som man vill och det är helt upp till var och en. Vill man skala rödbetorna efter kokning gör man det. Vill man det inte skalar man dem innan.

Är rödbetor giftiga?

Rödbetor innehåller mycket nitrat vilket ett ämne som förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis i mangold, rucola och spenat. I stora doser är nitrat giftigt, men lagom mycket sägs sänka blodtrycket. Man ska alltså inte överdriva. Folk med njursvikt, små barn och särskilt spädbarn är speciellt känsliga för effekterna av nitrat.

12 goda recept med rödbetor

3 annorlunda recept med rödbetor

Vad kan man laga med rödbetor?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.