Vad kan man laga med zucchini?

Alla zucchinirecept du behöver

Efter att ha fått en riktigt lyckad skörd med zucchini denna sommar har jag börjat förstå den panik som kan drabba oss hemmaodlare på hösten. Jag pratar alltså om när man får massor av zucchini och undrar vad sjutton man ska göra med den. Jag är själv precis i det läget i år, med massor av zucchini i blandade färger, storlekar och former. Det är framför allt de allra största man funderar lite extra över eftersom man inte vill ha en uppskuren zucchini liggande för länge i kylen. Det blir ju en hel del mat, och frågan är då vad man ska laga av den?

Vad är skillnaden på zucchini och squash?

Men om vi backar några steg, vad det är det egentligen för skillnad på squash och zucchini? Svaret är att squash och zucchini är helt och hållet samma sak. Squash är vad denna grönsak kallas i ursprungslandet Amerika. I Italien fick den heta zucchini och i Frankrike courgette. I Sverige används både squash och zucchini. Jag säger alltid alltid zucchini eftersom squash är en en sport :)

Zucchini odlingZucchini odlingGrillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering

Vad kan man laga med zucchini?

Ja, säg det man inte kan laga av zucchini? Zucchini och squash passar utmärkt att göra soppa på, att riva, tärna, skiva eller skära till stavar och lägga i en gratäng, en pastasås eller en paj. Man kan riva eller skiva zucchini och lägga i en lasagne. Man kan svarva zucchini på en grönsakssvarv och göra zoodles och på så vis få en ”grönsaksspaghetti”. Man kan gratinera zucchini i halvor, klyftor eller skivor med någon god ost så som mozzarella, fetaost eller parmesan.

I en wok passar zucchini hur bra som helst. Variera mellan kvartar, stavar eller tärningar för att få lite olika textur på det hela. Zucchini är perfekt att grilla istället för en köttbit; ge zucchinin en god marinad och grilla tills den fått yta. Varför inte prova grillad zucchini med curry och chili eller denna grillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering. Man kan också göra zucchinibiffar eller zucchinifritters.

ZucchiniUrvattnad zucchiniMadeleine Landley odlar zucchini

Istället för att använda zucchinin som huvudråvara passar den fint som ett inslag i en matig sallad eller att varva på goda, vegetariska grillspett. Till och med i en matig potatissallad kan man blanda ner zuchini. Till och med till jul passar zucchini att varva i sill-inläggningen.

Zucchini passar finfint i en gryta – gärna en vegogryta, man kan till och med göra desserter med zucchini! Exempelvis den omtyckta favoriten falsk ostkaka. Man kan byta zucchinin mot kålen i en coleslaw. Man kan också riva den fint och blanda ner i våffelsmeten till gröna våfflor. Som du ser, zucchini och squash passar till så mycket. Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur kreativ man vill vara. Kolla också in alla recepttipsen nedan.

Om man vill förvara zucchini länge

På en sval och mörk plats kan en väl rengjord zucchini hålla ett par månader. Det gäller alltså att det inte bildas mögelsporer och finns jord eller annan smuts på den. Då försämras hållbarheten. Om du ska förvara zucchini längre går det fint att skiva runt och torka den – antingen att lufttorka, i ugn eller i en grönsakstork. Man kan också tärna zucchini och frysa in (låt den gärna rinna av lite först så den inte är sprängfylld av vätska). Man kan pickla och lägga in zucchini i en ättikslag, precis som gurka. Variera smaksättningen med senapsfrön, dill, pepparrot, citron eller chili.

Om du inte ska använda hela zucchinin på en gång. Börja alltid i änden utan fäste. Sätt en bit plastfolie över snittytan och håll fast med en gummisnodd. Zucchinin ”andas” genom fästet som är avskuret, så detta vill man inte täcka. Förutom de utvalda recepten nedan hittar du alla recept med zucchini här. Har du några tips på goda rätter med zucchini? Posta dem gärna nedan i kommentarsfältet.

12 bästa recepten med zucchini och squash

Spara gärna på Pinterest!

Vad kan man laga med zucchini?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.