Vad ska man äta till Valborg

Recept till fest

De första Valborgseldarna tände man ursprungligen för att jaga bort rovdjur och övernaturliga väsen. Runt omkring eldarna såg man till att föra en massa oväsen genom att sjunga, skrika, slå på trummor och skramla med grytlock. Den första maj släppte man sedan ut djuren på bete. Våra svenska Valborgstraditioner har vi lånat från Tyskland och så sent som år 1900 kom namnet Valborg in i almanackan. Men nog med kuriosa, för vad ska man äta till Valborg?

Vad ska man äta till Valborg?

EldTill skillnad från jul, påsk och midsommar finns det inga typiska Valborgsrätter – man får helt enkelt hitta på efter eget behag. Dock tycker jag att bjudmat till valborg innehåller två givna inslag; rökiga smaker och grillat.

Vad är typisk valborgsmat?

Många går ut och tittar på eldar medan andra bjuder in vännerna och lagar god middag. Jag föredrar att göra det sista, dvs bjuda på god middag. De tillfällen det ska tittas på eld brukar vi ha en egen eld på landet där vi grillar korv och har det trevligt. Då är det gott att ha med hemmagjord ketchup, gurksallad och andra goda tillbehör.

Här kommer därför några tips både till det festliga middagsbordet och goda tillbehör till korvgrillningen. Recepten på tillbehör här under räcker för 8-10 personer.

Nedan finns även en länk till Linas kök som bloggar på matportalen Tillagat. Lite kuriosa (för den som undrar vad jag pysslar med hela dagarna) är att jag har gjort designen till Tillagat.

3 goda tillbehör till korvgrillningen:

Pannrostad lök, kryddig ketchup

Kryddig ketchup

1 burk krossade tomater
1-2 msk maizena ®dning)
1 vitlöksklyfta
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk råsocker
timjan, cayennepeppar
salt, peppar

Gör så här: Ha ner krossade tomater i en kastrull. Krydda, pressa i vitlök och ha ner alla kryddor samt socker. Rör i redningen och låt sedan ketchupen puttra ihop under lock ca 5 minuter.

Rostad lök

1 msk smör
2 stora gula lökar
salt

Gör så här: Hacka löken och stek den i smör. Låt den ligga i pannan på mediumvärme till den uppnått önskad knaprighet.

Gurksallad

Hemmagjord Gurksallad

1 gul lök
2 dl inlagd, strimlad paprika
4 dl hackad, inlagd gurka
0,5 dl majonnäs
1 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk skånsk senap
2 dl crème fraîche
salt, peppar

Gör så här: Hacka löken och stek den mjuk i smör. Hacka inlagd gurka och paprika. Rör ihop majonäs och äppelcidervinäger med senap och crème fraîche. Vänd ner grönsakshacket och smaka av med salt och peppar.

Tips på Valborgsrecept

Recept i andra matbloggar


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.