Vad ska man göra med pumpan?

Vad ska man göra med pumpan?

Pumpa är en av mina favoritråvaror. Dels är den härligt färgglad och fin, men också god, prisvärd och med en låg mängd kolhydrater. Pumpa kan man odla själv, vilket är både är enkelt, dekorativt och kul. Jag har hört om folk som satt några frön i komposten, och visst kan pumpaplantan ta över halva tomten när den väl tar fart. De orange blommorna är dekorativa och kan doppas i pannkakssmet för att sedan friteras. Själva pumpan är fin att gratinera, ha i pajer, skiva upp och ugnsrosta, såväl som att göra soppa, mos och puré på.

Visst kan man frysa pumpa

PumporNyligen upptäckte jag att jag hade en massa pumpa liggandes i kylen som började bli dålig. Till halloween går det trots allt åt en massa pumpa, och man får passa på att handla när pumpan är i säsong. Tar man ur kärnhuset håller pumpan längre, men den här var ändå på sista versen och hade börjar bli möglig på snittytan. Det slösas så mycket nu för tiden och mat kastas helt i onödan. Därför bestämde jag mig för att koka en puré av pumpan som jag kunde frysa in och sedan plocka fram när jag ville.

Det mögliga skars bort och resten kokades ihop. Det är inga problem att frysa pumpa, så man kan förstås även tärna upp pumpan och frysa den, om man så vill. Är den tärnad och fryst blir den dock porösare än om den var färsk.

Pumpa som håller längre

Pumpapuré är ett utmärkt sätt att få pumpan att hålla länge och passar fint att ha ner i pajer, soppor eller att blanda upp till en puré eller mos till middagen. Låter man den kokta purén vara neutral kan man använda den både till söta och salta anrättningar senare. Smaksätter gör man helt enkelt när den åker ned i maten. Smidigt och fiffigt.

Vad kan man äta med pumpa?

Vill du lära dig mer om pumpa? Här kan du läsa om våra vanligaste pumpasorter och inspireras. Men vad passar pumpa i för mat? Ja, säg det pumpa inte passar i. Pumpa är utmärkt att ha i paj – både söt och en salt matpaj, i soppor, rostad i ugn – exempelvis med fetaost, som puré, mos, i gratänger och friterad som pommes. Under receptet nedan hittar du ett gäng härliga recept med pumpa.

Fryst pumpapuré för framtida bruk

Vad ska man göra med pumpan?

Cirka 1 liter

1 kg pumpa, ex muscat eller halloweenpumpa
4 dl vatten

1. Skala och hacka pumpan till mindre bitar. Ha ner bitarna i en kastrull och slå på vatten. Vet du i förväg att pumpapurén ska användas till sött eller salt kan du smaka av den med salt eller socker. Annars låter du den vara neutral och smaksätter när rätten lagas.

2. Låt puttra under lock i cirka 20-30 minuter. Kör till en slät puré och frys in i burkar.

Använd den frysta purén till exempelvis Pumpasoppa med pumpafrön och getost en god efterrättspaj med pumpa, eller varför inte något av recepten nedan?

9 goda recept med pumpa

Tips och recept med pumpa

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.