Fråga: Jag står vid köttdisken och det är extrapris på fläskfilé.
Nu undrar jag vad vi ska laga?

Vad ska man laga av en fläskfilé?

Typiskt fråga, eller hur? Ja, fläskfilén, och filéer över huvud taget, är populära val hos gemene man. De är enkla att handskas med och blir nästan alltid bra hur man än väljer att tillaga dem. Är man novis i köket är både oxfilé och fläskfilé ett säkert kort. Dessutom är det möra köttdetaljer som på något vis alltid är förknippade med fest. Till nyår är det just dessa detaljer som lagas mest.

Var sitter fläskfilén?

Styckningsschema FläskFläskfilén sitter utmed kotlettraden. Kotlettraden är själva ryggraden på grisen, så fläskfilén sitter alltså baktill och på insidan av ryggraden.

Filén är en muskel som arbetar väldigt lite. Det är också förklaringen till varför köttet är så mört. Ju hårdare muskeln har jobbat, ju tätare och hårdare blir fibrerna i köttet, vilket gör att dessa typer av detaljer till motsats från fläskfilén behöver mer tid vid tillagning.

På bilden ovan ser du var de olika delarna sitter på grisen. Klicka på bilden för att se styckschemat större.

Vad är skillnaden på fläskfilé och fläskytterfile?

En del undrar också vad fläskytterfilé är för något. Det här har kommit att bli en poplär detalj tack vare att den är större, har ett bredare format och är helt fri från fett och ben. På sommaren när det ska grillas är den utmärkt att pensla med något gott och sedan lägga över de varma kolen. Ja, fläskytterfilén är större och torrare och inte lika mör i sig själv, därför säljs den ofta mörad vilket innebär att man sprutat i socker- och saltlösning – precis som med kycklingfilé.

Var sitter fläskytterfilen?

Fläskytterfilén är den bakre delen av ryggen på grisen, den så kallade kotlettraden. Kotletten kan styckas ut både med eller utan ben och när kotlettraden putsas helt ren från både fett och ben kallas den i butik bland annat för ytterfilé eller fläskhare. Egentligen är fläskytterfilén alltså inget annat än benfri fläskkotlett. Klicka på bilden för att se var fläskytterfilén sitter.

Vilken temperatur ska man ha på fläskkött?

Vid en högre temperatur i ugn, stekpanna eller på grill, ökar trycket på köttet. Detta har en negativ effekt vilket leder till att vätskan trycks ut ur köttbiten och resulterar i att den blir torr.

Baconlindat fläskköttVid tillagning under lång tid och på låg temperatur smälter däremot bindväv och kollagen. Vätskan behålls också i köttet vilket gör att man slipper tugga på fnöske.

En lägre temperatur ger alltså ett mörare kött och i ugnen kan du gott ha en temperatur under 150°C. Använd med fördel en kött-termometer som du sticker in i köttet om du är osäker. Alla temperaturer på kött och fisk hittar du här.

6 goda recept för fläskfilé:

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.