Våffelbakelser med tranbär, vanilj och vit choklad

Goda recept till våffeldagen

Snart är det dags för våffeldagen – den klassikt härliga vårdagen som fick sitt namn tack vare en felhörning. Våffeldagen infaller alltid den 25 mars vilket innebär att den infaller på olika veckodagar. Jag äter gärna våfflor lite när som helst och brukar inte invänta våffeldagen. Däremot är det å andra sidan en bra ursäkt att få unna sig något riktigt gott.

Därför heter det våffeldagen

Historien om hur det började kallas för våffeldagen är en ganska lustig historia. Den 25 mars infaller även Marie Bebådelsedag. Maria kallades även för ”vårfru” vilket gjorde att denna dag kom att kallas för “Vårfrudagen”. Någon hörde fel och vips hade vi våffeldagen. Därefter började man – kanske inte helt oväntat at äta våfflor den dagen.

Här i Landleys kök finns massor av goda recept på våfflor – exempelvis de nedan. Klicka på bilden för att komma till receptet.

Röda våfflor med getost och honung

Äppelvåfflor med kanelgrädde

Lakritsvåfflor med färska jordgubbar och limegrädde

Glutenfria vaniljvåfflor med lingongrädde

Rolig dessert med våfflor

Det här blir cirka 10-12 våfflor vilket blir ungefär 33 stycken små våffelbakelser om man gör dem som på bilden. Man kan förstås också dela våfflorna på hälften istället för att skära dem till små hjärtan. Man kan också göra en större tårta där man varvar grädden mellan hela våfflor. Dock har grädden en tendens att tryckas ut när man skär tårtan, så se till att vispa den hårt. Eftersom denna våffeldessert med tranbär, vanilj och vit choklad har formen av hjärtan passar den utmärkt att bjuda sin älskling på till alla hjärtans dag.

» Ännu fler recept på våfflor hittar du här

Våffelbakelser med tranbär, vanilj och vit choklad

Cirka 33 stycken (11 våfflor)

Våffelbakelser med tranbär, vanilj och vit choklad

Våffelsmet:

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100g smör
salt, socker

Tranbärsgrädde med vanilj och vit choklad:

50g vit choklad
1 tsk vaniljpulver
2 tsk tranbärspulver
3 dl vispgrädde

Topping:

0,5 dl grovhackad mandel
färska hallon

1. Rör ihop de torra ingredienserna samt salt och socker. Rör i kall mjölk, ägg och smör. Grädda våfflorna i smörsprayat järn. Vispa smeten innan du häller i en ny våffla.

2. Riv vit choklad på ett rivjärn. Blanda vispgrädde med tranbärspulver och vaniljpulver. Vispa grädden och vänd sedan ner den rivna vita chokladen.

3. Skär våfflorna till hjärtbitar. Klicka på grädden, strössla över hackad mandel och toppa med en våffelbit. Servera gärna med färska hallon.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.