6 enkla grundrecept på våffelsmet

6 enkla grundrecept på våffelsmet

Snart är det dags att plocka fram våffeljärnet och grädda våfflor. Ja, det är ju faktiskt våffeldagen. Våffeldagen infaller den 25 mars varje år och då ska det minsann frossas i våfflor. Våfflor är ju så himla gott och kan varieras på en mängd olika vis – allt ifrån salta, söta och glutenfria våfflor kan man göra. Det hela toppas med grädde, glass, frukt och bär eller salta tillbehör.

Söta, salta och glutenfria våfflor

Nedan hittar du 6 enkla grundrecept på våffelsmet – en söt våffelsmet, en glutenfri våffelsmet, en våffelsmet för den som tränar och vill göra sina våfflor med proteinpulver, samt två saltare våffelsmetar som passar till matvåfflor – den ena med mineralvatten vilket gör dem lite frasigare.

Vad man blandar i våffelsmeten väljer man själv. Varför inte prova med lakrits, bananer, hasselnötter och eller något annat du tycker är gott? Även några matvåfflor är gott att laga som en enkel förrätt. Alla recept nedan räcker till cirka 6-10 stycken våfflor beroende på vilken sorts våffeljärn man gör våfflorna i samt vilken smet du väljer.

» Ännu fler recept på goda våfflor hittar du här

Glutenfria vaniljvåfflor med lingongrädde

Frasvåfflor:

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4,5 dl mjölk
100g smör
0,5 tsk strösocker
2 krm salt

Äggvåfflor:

4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
100g smör
5 dl mjölk
2 ägg

Våffelsmet med fullkorn till matvåfflor

1 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl (kan bytas mot vetemjöl)
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100g smör
0,5 tsk salt
1 krm socker

Matvåfflor med mineralvatten:

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 dl mineralvatten
100g smör
0,5 tsk salt
1 krm socker

Glutenfri våffelsmet:

4 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk kokossocker
4 dl mjölk
4 ägg
2 msk olja

Våffelsmet till proteinvåfflor:

2 dl majsstärkelse
2 dl proteinpulver med chokladsmak
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk kokossocker
4 dl mjölk
4 ägg
50g smör

Gör så här:

1. Rör ihop de torra ingredienserna samt salt och socker.

2. Häll i mjölk, smält smör eller olja samt eventuella ägg och rör ihop.

3. Grädda i smort järn. Vispa smeten innan du häller i en ny våffla. Använd gärna spraysmör på laggen så bränner de inte fast.

3 goda tips på våffelrecept

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.