I en månads tid har jag nu med jämna mellanrum knåpat ihop ett våffelrecept. Målet var att till Våffeldagen ha 9 olika recept klara – och det verkar som jag klarade det! Fram till nyligen hade vi faktiskt inte ens ett våffeljärn hemma.

De första våfflorna gjorde jag i mammas gamla våffeljärn ute på lantstället, så när vi kom hem till stan fick jag bråttom att få tag i ett eget. Till slut slog jag till på ett från Webhallen som har utbytbara lagg så man kan göra olika typer av våfflor – både vanliga och belgiska.

Varför heter den våffeldagen?

Historien om hur den 25 mars blev våffeldagen är en ganska lustig historia. Den 25 mars infaller även Marie Bebådelsedag – något som firats ända sedan 500 efter kristus. (Marie Bebådelsedag är nu för tiden en flytande helgdag som infaller på söndagen närmast den 25 mars, mellan 22-28 mars).

Maria kallades även för ”vårfru” och tack vare det kom Marie Bebådelsedag även att kallas för ”Vårfrudagen”. Hur det sedan blev ”våffeldagen” tros bero på att folk hörde fel.

”Vårfru” kan (med lite god vilja och ett par bärs) låta som ”våfflor”. Av detta märkliga hörfel blev det alltså våffeldagen. Därefter började man, kanske inte helt oväntat, äta våfflor den dagen.

Salta och söta våfflor

Många nya dagar har uppfunnits. Ta exempelvis fetaostens dag, kanelbullens dag, kroppkakans dag, osv…. Trots det är våffeldagen min favorit. Jag är en riktig godisråtta i själ och hjärta men har faktiskt inte ätit våfflor på över tio år.

Efter att ha hittat på nio recept och ätit allt skulle jag nu utan problem kunna avstå tio år till – jag har liksom ätit mig kvot. I alla fall är det kul att ta tillvara på de här specialdagarna och göra något extra. Varför inte bjuda in till våffelbuffé och laga olika våfflor och bjuda på lite vårigt bubbel?

Våfflor till Våffeldagen – Stor special med recept

Här kommer nu sju söta sorter samt två matvåfflor som passar bra som förrätt, lunch eller middag. De flesta av våfflorna har, förutom av sambon, testats på en skara glada vänner som har gett dem sin välsignelse.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.