Goda matvåfflor till våffeldagen

Vi har kommit till den sista våfflan i det här årets våffelbonanza i Landleys kök – våfflor med lufttorkad skinka, fetaostcreme och soltorkade tomater. Jag har lärt mig massor och skulle vilja passa på att tacka alla som har tvingats stå ut med att äta dessa! :D

Skämt åsido, det har varit riktigt skoj. Innan jag ens satte igång med det här var vi såna där slöa typer som bara köpte ett paket våffelsmet, blandade ihop med lite vätska och sedan slevade ner i våffeljärnet – dvs, när vi ens åt våfflor. Nu har jag insett hur himla enkelt det är att blanda ihop en våffelsmet och hur man med enkla medel kan göra riktigt goda och annorlunda våfflor.

Enkelt våffelrecept

FetaostDen här gången använde jag Fontanas fetaost. Jag är helt såld på deras nya förpackningsdesign – jag tycker den är så snygg. Verkligen ett lyckat face lift där budgetkänslan är som bortblåst och och de nu istället känns lyxiga och uppdaterade. Som designer ger jag det två tummar upp.

Trodde du att våfflor bara var sötsliskiga saker som ungar kladdar med? Nej då. Våfflor är när man tänker efter nästan lite som ett pajskal eller toast. Det är bara att ändra lite på mängden socker och istället ha lite mer salt så funkar det finfint. Dessutom kan man utan några som helst problem byta ut vetemjölet mot exempelvis grahamsmjöl för att få en lite rustikare känsla. De här har dessutom lite mineralvatten för att bli krispigare och lite lättare. Jättegott!

Våfflor med lufttorkad skinka, fetaostcreme och soltorkade tomater

Ca: 10-12 våfflor

Matiga våfflor med lufttorkad skinka, fetaostcreme och soltorkade tomater

Våfflor:
1 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 dl mineralvatten
50g smör
1/2 tsk salt
1 krm socker

Fetaostcreme:
150g fetaost
1 dl creme fraiche
1/2 vitlöksklyfta
salt, peppar

Topping:
80g lufttorkad skinka
10 st soltorkade tomatbitar
1/2 röd lök
40g rucola

1. Blanda ihop mjöl med bakpulver och rör sedan ner mjölk och smält smör. Ha ner en nypa socker och en nypa salt och, rör ihop till en smet och grädda sedan i våffeljärn.

2. Rör ihop smulad fetaost med creme fraiche, pressad vitlök och kyddor.

3. Strimla soltorkade tomater, lufttorkad skinka och hacka den röda löken. Servera som topping till våfflorna med fetaostcremen och ruccola. Ta gärna några drag på pepparkvarnen över.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.