Sill och Sillsnittar med Hickory

Rökig valborgssill

Idag är det som bekant Valborgsmässoafton. Jag och min familj håller i vanlig ordning till ute på landstället och ska enligt traditionen elda brasa under kvällen med de närmaste grannarna. Det brukar bli både några öl, grillad korv och lite kråksång (av oss). Vi har haft turen att få klarblå himmel för tredje dagen i rad den här långhelgen, så på dagen blir det lite snittar och vin i solen – efter dagens cykeltur, så klart.

Jag köpte en ny cykel för två veckor sedan. Min gamla var en Downhill-hojj som vägde ett halv ton och hade gjort sitt efter tolv år. Det blev istället en lätt rackare på tio kilo med hydraliska skivbromsar och dämpning på framgaffeln. Det har cyklats mycket flitigt på den kan jag lova! Man bara flyger fram över stock och sten, så det är svårt att låta bli.

ValborgssnittarValborgssnittar

Nu när vi har varit på landet har vi cyklat varje dag. Cykelvägarna här är underbara eftersom det ligger mitt ute i skogen. Terrängen är grym med stenar, rötter och fortfarande rätt mycket lera. Att det har varit fint väder varje dag gör ju inte saken sämre. Efter första dagens cykeltur kom jag hem både blodig och lerig ända upp till hakan, men oj vad kul det var.

Annorlunda sill påsk och midsommar

Mycket god mat har det blivit den här helgen också. Vi har grillat varje dag och jag har fotat mer än på länge. Efter påskhelgen hade vi kvar några burkar sill ståendes i kylen. Innehållet var bara att skölja av och göra ny sås till, och därefter klicka upp till snittar och bjuda på rosévin till. Efter att ha eldat, eller bara stått vid Valborgsbrasan, är det lätt hänt att man stinker som en gammal rökbit, så det passar ju bra med en sill och sillsnittar med hickory. Sill är så gott, men varför spara den till påsk, midsommar och jul – det går ju faktiskt precis lika bra till Valborg.

…eller till Valborg

Liquid smoke är rökessens på flaska som går att köpa i alla välsorterade matbutiker. Den är god att ha på både kött, fisk eller kyckling för att få en rökig smak – eller som här, för att få en rökig touch på sillen. Vill du bara göra sill skippar du bröd och ägg och hoppar över sista steget. Vill du bjuda på mumsiga snittar är det bara att följa rakt av – eller sätta din egen touch på det hela. Trevlig Valborg!

Sill och sillsnittar med hickory

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°

Sill och Sillsnittar med Hickory

1 liten burk löksill
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
1 tsk liquid smoke
1 tsk skånsk senap
0,5 röd lök
0,5 rött äpple
125g fetaost
1 msk klippt persilja
1 msk klippt gräslök
4 potatisar
salt, peppar

2 ägg
8 skivor mörkt bröd (ex kavring)

1. Häll sillen i ett durkslag och skölj med vatten. Låt den sedan rinna av.

2. Pressa vitlök och rör ihop med creme fraiche, liquid smoke och skånsk senap.

3. Dela potatisen till mindre bitar och koka i saltat vatten.

4. Finstrimla rödlök och hacka äpple och ha ner i röran tillsammans med smulad fetaost, kokt potatis och klippta örter. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka äggen och skiva sedan med en äggskivare. Dela brödet till mindre fyrkanter. Klicka ut röran på brödskivorna och dekorera med en skiva ägg.

Rekommenderat vin till snittarna: Carmen Rosé (nr 2954) 69:-

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.