Valborgsspecial med recept till valborg Mat till valborg

Det är dags att sjunga upp och trimma grillpinnarna – det är dags för Valborg! Alla firar vi Valborg på olika vis; en del ställer till med stor fest, andra ger sig ut i parken för att titta på eldarna – ofta i sin enkelhet och kanske med en korv att grilla. Jag tycker man ska göra båda.

Vi har en tradition sedan ett par år tillbaka att fira ute på landet. Alla grannar samlar ihop grenar och löv som ligger och skräpar på tomten, sedan eldar och grillar vi tillsammans… ja okej, det är kanske sanning med modifikation eftersom det många gånger har blåst så mycket att det inte blivit någon eldning. Då har i alla fall klotgrillen åkt fram och korvarna likaså.

Ännu mer tips på mat till Valborgsmässoafton

Men vad ska man då servera till Valborg? Jag gillar mat som kan grilla eftersom grillpremiären ofta går av stapeln i samband med denna helg. Alltså är diverse köttbitar, korvar och ribs utmärkt att lägga på grillen. Till detta behövs förstås också goda tillbehör. Självklart kan man också grilla desserten. Den som inte vill grilla gör bäst i att laga maten innan och ta med den ut i en picknick-korg.

Här nedan bjuder jag på utvalda recept som passar till dem båda. Du kan också spana in dessa recept som också passar fint till Valborgsmässoafton. Glöm förresten inte att prenumerera på nyhetsbrevet som varje år också bjuder på utvalda tips till Valborg. Dessa är helt gratis att prenumerera på.

Valborgsspecial med recept till valborg

Korv är förstås givet att grilla, men det blir ju inte lika kul utan goda tillbehör. Här kommer tre goda tillbehör till korven, tre godingar som passar bra att lägga på grillen om man inte vill ha just korv, samt tre anrättningar som lagas i förväg och är lätta att ta med ut.

Till korven:

Gurksallad

Gurksallad

Klassikern gurksallad är nästan obligatorisk att göra själv. Det är inte minsta svårt och ger ett resultat som känns fräschare och inte lika flottigt som köpe-gurksallad. Det här receptet är omåttligt populärt och ger ett kanongott resultat som kan impa på de flesta.

» Hemmagjord gurksallad

Bönketchup

Hemmagjord ketchup av bönor

Skippa socker och konserveringsmedel till Valborg med hjälp av denna hemmagjorda och mättande ”ketchup”. Bönorna ger god smak och sätter extra piff på det hela. Ska den serveras på studs kan man förstås använda färdigkokta bönor på burk (och skippa blötläggningen som i receptet). Bönor som bas blir jättegott och definitivt något som måste provas.

» Hemmagjord ketchup av bönor

Kryddiga korvar med linssallad, senapscreme och surkål på skandinaviskt vis

Senapscreme och surkål på skandinaviskt vis

Om det är något tyskarna vet så är det precis ved som behövs till en korv. De här tillbehören har fått en skandinavisk tolkning och gör en både mätt och belåten. Dessutom sätter de piff på vilken tråk-korv som helst. Ta med i smarta byttor ut till elden och klicka ut på de nygrillade korvarna.

» Senapscreme och surkål

Annat gott till grillen

Färdiglagat till pickninckkorgen


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.