Vardagsvego – tips och recept

För den som vill äta lite mer grönt till middag

Vi människor gillar att sätta stämplar på saker, men för att äta vegetariskt måste inte att man måste ändra hela sin livsstil och bli renodlad vegetarian eller vegan. I alla fall inte om du frågar mig. För mig är valet att laga vegetariskt till kvällens middag lika okomplicerat som att välja kött, fisk eller fågel – det handlar bara om vilken huvudråvara jag väljer just då. Man behöver alltså inte konvertera till en dedicerad morotsgnagare bara för att man vill ha något grönt på tallriken då och då.

Trots att det animaliska proteinet varit så centralt på min tallrik har jag alltid haft en närhet till grönsakerna. Sedan jag var liten har jag påtat i jorden på ett eller annat vis och idag odlar jag både grönsaker, örter och ätliga blommor – vilket bara gör den vegetariska matlagningen ännu roligare. Den som delar detta intresse med mig vet hur oslagbart det är att kunna gå ut i sin egen trädgård, skörda det man vårdat sedan det var en liten grodd och kunna använda i maten. Man uppskattar det mer och det smakar ju så mycket bättre.

Madeleine Landley lagar vego

Hur lagar man enkel vego?

Nu måste man inte odla egna grönsaker för att äta vegetariskt. Det går ju lika bra att gå till matbutiken eller marknaden och handla det man är sugen på. Att laga vego till vardags är enkelt – faktiskt nästan enklare än att laga vardagsmat med kött. Varför inte bara ta din favoriträtt och byta ut köttet mot en grönsak? Några exempel på grönsaker som passar bra att ta istället för en köttbit är aubergine, zucchini, sötpotatis, spetskål och rotselleri. Dessa har lite ”köttigare” textur och funkar ofta bra som ”köttbit”. Varför inte testa?

En annan variant är förstås bara att skippa köttet helt och hållet och istället addera lite mer av de grönsaker som redan är i. Ska du exempelvis göra en gryta kan du lägga i lite mer rotsaker, eller varför inte addera linser eller bönor? Idag finns också massor av köttersättare att byta mot om man absolut vill låtsas att det är en rätt med kött. Jag är inget större fan av köttersättare utan tycker det är mer spännande och förstås nyttigare och godare att laga mat av rena råvaror. Således är alla tipsen nedan av riktiga produkter och innehåller inga ultraprocessade substitut.

Vardagsvego

När allt kommer till kritan tycker jag det är svårare att hitta roliga recept på festlig vego – alltså vegetariska recept som passar till vardag och helg, snarare än enkla, vegetariska vardagsrecept. Men några goda, utvalda recept på vardagsvego kanske inte heller sitter fel? Recepten nedan är en brokig blandning av ovo-vegetariska, lakto-vegetariska och helvegetariska, också kallade veganska. Och du! Glöm inte att hålla span efter min nya och tredje kokbok som kommer ut i höst, Vegomat – Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog heter den.

21 tips på vardagsvego